Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God sv. Valentina – praznik zaljubljencev, ponekod maše in blagoslov zaročencev

Za vas pišejo:
M. M., br. Stane Bešter
Objava: 14. 02. 2023 / 00:30
Oznake: God, Maša, Mladi, Odnosi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 08:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
God sv. Valentina – praznik zaljubljencev, ponekod maše in blagoslov zaročencev
FOTO: Pexels

God sv. Valentina – praznik zaljubljencev, ponekod maše in blagoslov zaročencev

Danes goduje sveti Valentin, ki se mu še zlasti priporočajo zaljubljenci. Pod vplivom tujih navad in običajev se je današnji dan uveljavil tudi kot dan zaročencev, ko si ti na poseben način izkažejo medsebojno pozornost. Ponekod na valentinovo potekajo maše za zaljubljene in zaročence. Tudi v Sloveniji.

Tako bo med drugim v soboški stolnici sv. Nikolaja danes ob 19. uri maša za zaljubljene ter blagoslov zaročencev in zakoncev. Zbrane bo v pridigi nagovoril br. Stane Bešter, provincialni vikar slovenske kapucinske province, ki je za spletno Družino osvetlil pomen današnjega svetnika v življenju zaljubljencev in zaročencev. Njegovo razmišljanje objavljamo v celoti:

Ko gre za zaljubljence, se tu nekako znajdemo vsi: zaljubljeni mladi fantje in dekleta, ki so se našli, zaročenci, ki se pripravljajo na poroko, zakonci, ki so prav tako zaljubljeni ali naj bi zaljubljenost gojili. Saj zaljubljenost spada tudi k starejšima zakoncema. Velik dar je, ko sta dedek in babica še zaljubljena.

Brat kapucin Stane Bešter je predstojnik in voditelj Doma duhovnosti Kančevci. FOTO: Tatjana Splichal

Libanonski pisatelj in mislec je mladim zapisal: »Ko vas pokliče ljubezen, ji sledite.« Ljubezen fanta in dekle pokliče in se najdeta. Zaljubljenost je začetek ljubezni med fantom in dekletom in je kakor klic enega k drugemu. Kristjani verujemo, da je Bog ljubezen in Bog pokliče fanta in dekle, da se najdeta.

V zaljubljenosti je prvotna ljubezen, ki zagori v srcih dveh. Je kakor ogenj, ki je pred Mojzesom gorel in ni zgorel. V duhovnem poklicu želimo poživiti prvotno gorečnost, ki pomeni naše vračanje na tisti začetek, ko nas je Bog poklical in v naših srcih zanetil ogenj ljubezni do Boga in vseh ljudi. Tudi dva zakonca naj se spominjata prve ljubezni, ko je Gospod v njunih srcih zanetil ogenj ljubezni drug do drugega.

Pri maši v Murski Soboti bodo delili naslednje podobice. FOTO: Zajem zaslona/Škofija Murska Sobota

Danes ob 17. uri bo tudi v podružni cerkvi sv. Valentina na Limbarski gori v Moravčah maša z blagoslovom zaročencev. Prav tako bo tam maša v nedeljo, 19. februarja, ob 10. uri.

Zaljubljenost naj ne bo samo na začetku skupne poti dveh mladih, ki sta se našla in po zakramentu svetega zakona postala mož in žena. Zaljubljenost naj ju spremlja vse življenje, naj bo žerjavica tistega prvotnega ognja ljubezni, ki jima jo je podaril Gospod.

Zaljubljenost je pomembna za vse ljudi vse življenje. Hrvaški pisatelj Yves Ivonides je napisal življenjepis sv. Frančiška Asiškega z naslovom: Večni zaljubljenec. Z zaljubljenostjo je želel predstaviti svetnikovo najgloblje hrepenenje po Bogu, ki ga je 'preganjalo' in gibalo vse življenje.

Zaljubljenost je velik dar. FOTO: Pexels

Zaljubljenost spada v življenje vsakega izmed nas. Zaljubljenci, zaročenci in zakonci na praznik sv. Valentina prejmejo blagoslov, ki pomeni Božjo naklonjenost, bližino, veselje in ljubezen do vsakega od njiju. Bog ju spremlja in podpira in se veseli njune medsebojne ljubezni. Bog nas vedno ljubi in v tej ljubezni vedno ostane zvest ter je tu »za vaju, za vajino družino, za vajino srečo in vajino prihodnost«.

Maša za zaročence in zakonce bo tudi v podružni cerkvi sv. Valentina (Črni Kal) v Župniji Predloka, in sicer v nedeljo, 19. februarja, ob 15. uri.

Fant in dekle, ki ju je poklicala Ljubezen, v času medsebojnega spoznavanja, potrebujeta uvid, da njuni življenji pripadata drug drugemu. Sv. Valentin je v tem spoznavanju lahko velik priprošnjik. Tudi praznovanje valentinovega naj opozori na njegovo mogočno priprošnjo. Dva zaročenca, ki se pripravljata na poroko in skupno življenje, naj gojita nesebično ljubezen in v njej rasteta in zorita. Veliko naj se pogovarjata, še posebej o pomembnih življenjskih temah, ki naj ju povezujejo; v njih naj najdeta skupni imenovalec. Tudi poročeni možje in žene, ki so medsebojno zvezo postavili na Božji temelj po medsebojni podelitvi zakramenta svetega zakona in so Boga povabili v njuno skupnost, potrebujejo priprošnjo sv. Valentina, saj je medsebojni odnos moža in žene, očeta in matere največja, najtežja pa tudi najlepša naloga vse dni življenja. Zaljubljenci, zaročenci, zakonci in starši naj si z Božjo pomočjo prizadevajo za nesebično ljubezen, sv. Valentin pa naj bo njihov mogočni priprošnjih.

FOTO: Zajem zaslona/Škofija Murska Sobota

Kupi v trgovini

Mladina
Chrisova zgodba (trda vezava)
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh