Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Valentin – glasnik Božje ljubezni

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 14. 02. 2022 / 08:41
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2023 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Valentin – glasnik Božje ljubezni
Sveti Valentin ima ključe od korenin. FOTO: Pexels

Sveti Valentin – glasnik Božje ljubezni

Sveti Valentin, ki je živel v 3. stoletju, je zelo »skrivnosten« svetnik, saj o njegovem življenju kroži več legend.

Zgodovinski viri poročajo, da je baziliko v čast sv. Valentinu dal v 4. stoletju sezidati papež Julij I. Sveti Valentin je bil gotovo Rimljanom tedanjega časa dobro znan in tudi zgodovinski viri so ohranili zapis, da v Rimu stoji cerkev, ki »se imenuje Valentinova«. 

Papež Teodor je kasneje, v 7. stoletju, to cerkev obnovil in zapisi omenjajo, da v tej cerkvi počivajo telesni ostanki mučenca Valentina. 

Skrivnostna življenjska zgodba 

Prva legenda pripoveduje, da je bil sveti Valentin duhovnik in da je za Kristusa prelil kri pod cesarjem Klavdijem II. v 3. stoletju. A za ta čas zanesljivo vemo, da ni bilo ne preganjanj ne mučencev. 

Ime tega priljubljenega svetnika danes nosi nekaj več kot 1300 Slovencev.

Zgodba je še bolj zapletena, saj neka druga legenda pripoveduje, da je v 4. stoletju stala v italijanskem mestu Terni blizu Rima še ena bazilika mučenca Valentina. O tem svetniku obstoji podobna legenda, le da je bil ta »drugi« Valentin škof v mestu Terni. 

Ker pa so spomin enega in drugega obhajali 14. februarja, obstaja velika verjetnost, da gre za isto svetniško osebo, čeprav o tem nimamo trdnih zgodovinskih dokazov. Možno je tudi, da je bil sv. Valentin najprej duhovnik v Rimu, nato pa ternijski škof. 

Njegova življenjska zgodba tako ostaja zavita v skrivnost. Gotovo pa je, da gre za resničnega mučenca iz časa poznih preganjanj. 

Limbarska gora, podružnična cerkev sv. Valentina. FOTO: Ivo Žajdela

Zavetnik mladostnikov, čebelarjev in mladoporočencev 

In prav tako gotovo je, da je bil sv. Valentin nekoč – in je še danes – zelo priljubljen svetnik. Ker njegov god praznujemo ob začetku pomladi, se mu priporočajo zaljubljenci in mladoporočenci. 

Njegovo ime izhaja iz latinske besede »valens«, kar pomeni močan in zdrav, zato so ga imeli mnogi ljudje za priprošnjika zoper telesne bolezni in kužna obolenja. 

Sv. Valentin velja za zavetnika mladostnikov in čebelarjev, za svojega pa so ga vzeli tudi romarji. Neka legenda pripoveduje, da je nekoč slepi poganski deklici povrnil vid, zato se je vsa dekličina družina dala krstiti. Zato se sv. Valentinu priporočamo tudi kot zavetniku za oči in za pravo spoznanje. 

Sv. Valentin velja za glasnika in posrednika Božje dobrote, zato se mu le zaupljivo priporočajmo.

Svetnik, ki ga opevajo mnoge ljudske pesmi in pregovori 

Na slovenskih tleh je sv. Valentin po starodavnem izročilu znan kot duhovnik in mučenec. Spada med priljubljene svetnike, ki ga opevajo mnoge ljudske pesmi in pregovori. Najbolj znan pregovor je gotovo tisti, ki pravi, da ima »sveti Valentin ključe od korenin«. 

Njegovo ime je bilo nekdaj zelo priljubljeno. Ime Valentin danes na slovenskih tleh nosi 1.320 predstavnikov moškega spola, ime Valentina pa 2.724 deklet. Precej več je seveda izpeljank iz moške ali ženske različice tega imena. 

Mučencu Valentinu v čast je na Slovenskem pozidanih kar nekaj cerkva, kjer ga upodabljajo kot duhovnika, navadno z znamenji mučeništva in z bolniki ob nogah. Vsepovsod pa sv. Valentin velja za glasnika in posrednika Božje dobrote, zato se mu le zaupljivo priporočajmo. 


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov. 


Nalaganje
Nazaj na vrh