Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Goduje sv. Andrej

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 11. 2015 / 09:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2019 / 08:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Goduje sv. Andrej

Goduje sv. Andrej

Po Janezovem evangeliju je bil prav on prvi apostol, ki ga je poklical Jezus.
Danes goduje sv. Andrej, apostol in mučenec. Po Janezovem evangeliju je bil prav on prvi apostol, ki ga je poklical Jezus, nato pa je k njemu pripeljal še svojega brata Simona Petra. Jezus jima je dejal: »Hodita za menoj! Naredil vaju bom za ribiča ljudi.« (Mt 4,19, Mr 1,17) Andreja Grki imenujejo tudi Protokletos, kar pomeni 'prvopoklicani'.

»Bratski odnos med tema dvema velikima apostoloma odseva v posebnem odnosu med sestrskima Cerkvama Rima in Carigrada,« je pri splošni avdienci 14. junija 2006 na Trgu sv. Petra v Rimu dejal papež Benedikt XVI. »Po nekaterih starodavnih izročilih je Andrej oznanjal evangelij med Grki, dokler ga niso križali. Njegov zgled nas navdihuje, da bi bili goreči Kristusovi učenci, druge vodili h Gospodu in sprejemali skrivnost njegovega križa, tako v življenju in smrti.«

Smrt na poševno postavljenem križu

Okoli leta 60, za časa cesarja Nerona, naj bi prišel pred sodišče v Patrasu, kjer ga je prokonzul Ageas obsodil na bičanje in smrt na poševno postavljenem križu. Na njem je privezan z vrvmi v mukah umiral dva dni. Njegove posmrtne ostanke so položili v cerkev apostolov v Carigradu, pozneje so jih prenesli v Amalfi, ki je južno do Neaplja. Njegovo glavo so do leta 1964 častili v Rimu, nato pa jo je Pavel VI. vrnil vzhodni Cerkvi v Patrasu.

Sv. Andrej je zavetnik Škotske, Rusije, Španije in Grčije; Sicilije in Spodnje Avstrije ter več mest (Neaplja, Ravene, Patrasa …). Priporočajo se mu ribiči in trgovci z ribami, mesarji, rudarji, vrvarji in nosači vode. Velja za priprošnjika proti protinu, bolečinam v grlu, krčem in rdečici; priporočajo se mu tudi za dobro poroko.

Upodabljajo ga kot starejšega moža z gostimi sivimi lasmi in dolgo oz. močno brado, oblečenega v dolgo tuniko ali plašč, večinoma je bos. Kadar je upodobljen na križu, je skoraj vedno gol s cunjo okrog pasu. Poleg poševnega križa (Andrejev križ) so njegovi atributi še: riba, ribiška mreža, vrv.

V Sloveniji mu je posvečenih 18 župnijskih in 29 podružničnih cerkva.

Vir: arhiv Družine

Na fotografiji: kip sv. Andreja v župnijski cerkvi sv. Martina v Žireh, foto: Andrej Praznik

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh