Zapri
Iskanje

Goduje sv. Florijan – zavetnik gasilcev

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 05. 2022 / 08:35
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 08:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Goduje sv. Florijan – zavetnik gasilcev

Goduje sv. Florijan – zavetnik gasilcev
God sv. Florijana obhajamo 4. maja. FOTO: Tatjana Splichal
Še danes na mnogih stavbah vidimo podobo sv. Florijana, tega rimskega častnika s čelado ali zastavo ter z vedrom v roki, s katerim gasi gorečo hišo. Njegov kip ali slika krasi tudi pročelje marsikaterega gasilskega doma.

Sveti Florijan (ali Cvetko) je zavetnik proti požarom in proti povodnji. Naši predniki so se mu radi priporočali v molitvi, da bi jih varoval zemeljskega in večnega ognja. 

Čeprav je ta svetnik zelo priljubljen, pa tega ne moremo reči za njegovo ime, ki je na naših tleh precej redko. V Sloveniji imamo namreč le 337 prebivalcev z imenom Florijan, le 5 prebivalcev Slovenije pa se ponaša z imenom Florijan Cvetko; nekaj več (617) jih nosi ime Cvetko. 

Nenavadna in redka je tudi ženska različica tega imena – Florijana. Z imenom Florijana se lahko ponaša zgolj 78 Slovenk, po letu 1970 pa je to žensko ime praktično izginilo. Največ žensk s tem imenom (27) danes živi v goriški regiji. Precej več – 3524 – Slovenk nosi ime Cvetka.


Gasilec Klemen Repovš med nagovorom na prireditvi PGD Žeje Sveta Trojica. FOTO: gz.domzale.si

Klemen Repovš je v gasilskih vrstah že več kot tri desetletja, zato dobro pozna »ozadje« delovanja gasilstva v Sloveniji. Za naš portal je povedal, da je »v Gasilsko zvezo Slovenije včlanjenih prek 165.000 članov; ti delujejo v 1341 prostovoljnih gasilskih društvih, ki so vključena v 120 gasilskih zvez in 17 gasilskih regij. Od tega je več kot 35.000 operativnih gasilcev, več kot 40.000 mladih gasilcev in več kot 20.000 gasilskih veteranov. Na tekmovalnem področju pa sodijo slovenski prostovoljni gasilci v sam svetovni vrh.«


Zgled preganjanim kristjanom

O življenju sv. Florijana ne vemo veliko. Najverjetneje je prihajal iz Norika v današnji Zgornji Avstriji, čeprav ga zgodovinski viri postavljajo tudi v druge kraje. 

Med preganjanjem za časa cesarja Dioklecijana je izšel v rimski provinci Norik ukaz, da mora vsakdo darovati rimskim državnim bogovom ali pa umreti. Večina kristjanov (med njimi je bilo tudi veliko vojakov) je vztrajala v svoji veri, zato so jih dale oblasti pozapreti. 

Mozaik sv. Florijana v Idrijskih Krnicah. FOTO: Tatjana Splichal

Florijan je za to izvedel v svoji odsotnosti, ko pa se je vrnil v mesto, se je brž odločil, da bo zaprtim kristjanom vliv poguma s svojim zgledom. Brez strahu je priznal, da je kristjan in da je za Kristusa pripravljen trpeti tudi najstrašnejše muke. Medtem ko so ga trpinčili, je obrnil oči k nebu in molil za pomoč. 

Naposled je bilo odločeno, da ga vržejo v reko. Okoli vratu so mu zavezali težak kamen, vendar ga še niso potisnili v reko. Mimo pa je prišel neki mladenič, ki je Florijana sunil in zvrnil v reko. Ko se je to zgodilo, je mladenič hipoma oslepel. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato na ta dan praznujemo Florijanov god.

Z imenom Florijana se ponaša zgolj 78 Slovenk.

Praznik gasilcev 

Čaščenje sv. Florijana se je razširilo po vsem svetu. Pri Linzu je bil nad mučenčevim grobom ustanovljen sloveči samostan St. Florian, Dunaj pa ga časti kot svojega sozavetnika. 

Florijanovo je bilo od nekdaj na Slovenskem praznik gasilcev, ki imajo sv. Florijan za svojega zavetnika. »Sicer pa so šege za Florijanovo povezane z ognjem, bodisi da se na ta dna ne sme kuriti, ali pa nasprotno, da je treba obredno prižgati ogenj na ognjišču, ki ga mladi fantje potem raznesejo po vaseh od hiše do hiše,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh