Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Goduje sveti Janez Bosko

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 26. 01. 2021 / 09:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2021 / 06:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Goduje sveti Janez Bosko

Goduje sveti Janez Bosko

Zadnji dan meseca januarja se spominjamo ustanovitelja salezijancev.

Janez Bosko. FOTO: splet/arhiv Družine.


Janez Bosko (1815–1888) je bil rojen v revni italijanski družini. Že kot zelo majhnemu dečku mu je umrl oče, zato je skrb zanj prevzela mama Marjeta. Ta svetniška žena je pomembno vplivala nanj in na njegovo nadaljnje življenje.

Preroške sanje

V otroštvu je imel Janez Bosko zanimive sanje, ki si jih takrat še ni znal razložiti. Svojih sanj se spominja takole:

»Zdelo se mi je, da sem na obširnem dvorišču, na katerem je bila množica fantov, ki so se igrali. Ko sem zaslišal kletve, sem se takoj pognal mednje in jih hotel prisiliti k molku s kričanjem in pestmi. Tisti hip se je prikazal častitljiv mož, izbrano oblečen. Poklical me je po imenu in mi dejal: "Te svoje prijatelje si boš moral pridobiti s krotkostjo in z ljubeznijo, ne s pretepanjem. Takoj jim prični govoriti o grdobiji greha in o dragocenosti kreposti." Tisti hip sem poleg njega opazil veličastno ženo, oblečeno v plašč, ki se je bleščal kakor sonce. "Vidiš, tole je tvoje delovno področje. Postati boš moral ponižen, močan in krepak. Kar boš videl, da se bo v tem hipu zgodilo s temi živalmi, boš moral storiti z mojimi sinovi." Obrnil sem se in glej: namesto podivjanih živali so se prikazali krotki jagenjčki. Poskakovali so in tekali okoli meketaje, kakor da bi hoteli pozdraviti veličastnega moža in čudovito gospo.«

Pomen teh sanj je Janez Bosko razumel šele mnogo let pozneje, ko je postal duhovnik in vzgojitelj mladine. Spoznal je celo, da iz teh »živali« vstajajo novi pastirji, ki se mu pridružujejo pri njegovem delu.


Don Bosko z mladimi. Maribor, cerkev sv. Janeza Boska. FOTO: Jože Potrpin.

»Zbirati mlade, da bi postali pošteni državljani in dobri kristjani«

V tistem času je bilo na italijanskih ulicah veliko fantov, ki so bili prepuščeni sami sebi, različnim nevarnostim in kriminalu. Don Bosko jih je reševal, jim dajal pravo vzgojo, dom in zavetje. To je bil začetek tako imenovanih oratorijev.

Pri tem poslanstvu ga je podpirala njegova mama Marjeta, ki je še danes za vso salezijansko družino svetel in posnemanja vreden zgled krščanskega življenja. Ona je bila »mati« prvih fantov v oratoriju ter je kasneje postala mati vseh, ki jih združuje salezijanska karizma, s preprostim imenom »mama Marjeta«. Leta 2006 jo je papež Benedikt XVI. razglasil za častitljivo Božjo služabnico.

Janez Bosko se je želel približati mladim tudi s tem, da je pogosto uporabljal »čarovniške« trike. Vendar pa je s »čaranjem« zgolj želel pridobiti pozornost mladih, pozneje pa je skupaj z njimi molil rožni venec ali pa jim je obnovil nedeljsko pridigo.

Sveti Janez Bosko je umrl 31. januarja 1888. Njegove zadnje besede so se glasile: »Povejte mojim fantom, da jih vse pričakujem v nebesih!«

Veličina sv. Janeza Boska in njegov vzgojni sistem sta ostala prisotna vse do današnjih dni. Njegovo delo in skrb za mladino po vsem svetu – tudi pri nas – nadaljujejo salezijanci, hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, don Boskove prostovoljke in številni drugi posamezniki, ki sledijo njegovemu zgledu.


Preberite še:
- Don Bosko – ljubeznivi vzgojitelj
- Don Boskove lahkonočnice

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh