Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Godujeta apostola Peter in Pavel

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 29. 06. 2021 / 12:29
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Godujeta apostola Peter in Pavel
Most na Soči, poslikava Toneta Kralja. FOTO: Tatjana Splichal.

Godujeta apostola Peter in Pavel

Njun god obhajamo 29. junija.

Sveta Peter in Pavel, katerih god obhajamo 29. junija, sta gotovo najbolj znana svetopisemska »dvojica«. Peter je bil ribič, ki ga Jezus poklical, da bi postal »ribič« ljudi, kasneje pa pastir celotne Cerkve. 

O tem nam priča odlomek iz Matejevega evangelija, kjer je zapisano: »Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih« (Mt 16,18–20).

Sveti Peter … 

Zgodovinski viri pričujejo, da je bil Peter škof v Antiohiji, okoli leta 42 pa je odšel v Rim. V Svetem pismu sta ohranjeni dve njegovi pismi – Prvo in Drugo Petrovo pismo. 

Apostol Peter naj bi umrl mučeniške smrti v času vladanja cesarja Nerona. Na kraju njegovega mučeništva je dal cesar Konstantin leta 350 postaviti veliko baziliko, sedanja bazilika sv. Petra v Vatikanu pa je bila zgrajena v 16. stoletju. Posebna zanimivost je, da se točno pod glavnim oltarjem, ki je nekoliko »zamaknjen«, nahaja grob apostola Petra. 

Krnski Grad, župnijska cerkev sv. Petra in Pavla. FOTO: Andrej Praznik



Sedanji naslednik apostola Petra, papež Frančišek, je vernike v teh dneh prosil, da »naj molijo zanj, saj papež potrebuje molitev«. Tako so zapisali na spletni strani Vatican news. Tudi sam apostol Peter je potreboval veliko Gospodove milosti, da je postal eden od velikanov prve Cerkve.

… in sveti Pavel 

Pavel je bil rojen okrog leta 10 po Kr. v Tarzu. Po rodu je bil Jud in farizej, ki je do svojega spreobrnjenja, ki se je zgodilo na poti v Damask, neusmiljeno preganjal kristjane. 

Obširno poročilo o Pavlovem delovanju je zapisal evangelist Luka v Apostolski delih. Pavel, ki mu Cerkev prisoja naziv apostol, čeprav ni bil Jezusov učenec, je namreč prehodil velik del takratne rimske države in ustanavljal cerkvene občine. 

Ohranilo se je štirinajst Pavlovih pisem, ki poleg evangelijev predstavljajo najpomembnejši del Svetega pisma Nove zaveze. Apostol Pavel je umrl mučeniške smrti za časa cesarja Nerona okrog leta 67.

Petrov v Sloveniji skoraj 12.000, Pavlov pa precej manj 

Slovenski statistični urad poroča, da je danes v Sloveniji skoraj 12.000 Petrov (natančneje 11.961), ime Pavel pa nosi precej manj slovenskih mož – zgolj 2.148.  Zanimivo je tudi, da ima »kombinacijo« obojega Peter Pavel 35 mož, ime Pavel Peter pa nosi le 11 Slovencev. 


Nalaganje
Nazaj na vrh