Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Google bo upošteval rusko prepoved spornega filma o preroku Mohamedu

Objava: 03. 10. 2012 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Google bo upošteval rusko prepoved spornega filma o preroku Mohamedu

Tako afera zaradi omenjenega filma kot tudi ‘punkovska molitev’ v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika še pospešujeta prizadevanja ruskih zakonodajalcev za pripravo ostrega zakona o bogoskrunstvu.

Rusija je prepovedala prikazovanje za islam žaljivega filma o preroku Mohamedu. Pristojno sodišče v Moskvi je minuli ponedeljek na svetovnem spletu objavljeni sporni film ‘Nedolžnost muslimanov’ obsodilo kot ‘delo skrajnežev’. Takoj ko bo sodba pravnomočna, filma v Rusiji ne bodo smeli več prikazovati, kršenje prepovedi pa bo obravnavano kot kaznivo dejanje.

Sodišče je odločitev glede filma o preroku Mohamedu sprejelo istega dne kot se je pričelo prizivno sojenje v primeru punk skupine ‘Pussy Riot’, katere članice so bile zaradi ‘verskih izgredov’ obsojene na dve leti zaporne kazni. Tako afera zaradi omenjenega filma kot tudi ‘punkovska molitev’ v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika sta še pospešili prizadevanja ruskih zakonodajalcev za pripravo ostrega zakona o bogoskrunstvu.

V primeru spornega filma je sodišče svojo odločitev argumentiralo, da prikazovanje filma ogroža javni red in mir. Okoli dvajset milijonov izmed 143 milijonov Rusov je muslimanov.

Podjetje Google Russia je že pred razglasitvijo razsodbe napovedalo, da bo morebitno prepoved prikazovanja upoštevalo. Film je bil objavljen na portalu YouTube, hčerinskem podjetju velikana Google.

Sporni film z naslovom ‘Nedolžnost muslimanov’ je po vsem svetu sprožil precej protestov. Kritično so ga ocenile tudi številne škofovske konference in judovske skupnosti.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh