Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Gospod odpira grobove«

Objava: 08. 06. 2009 / 10:50
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Gospod odpira grobove«

V soboto, 6. junija, so se pri kapeli Božjega usmiljenja v Kočevskem rogu romarji zbrali pri 20. spominski slovesnosti za pobite domobrance in druge žrtve revolucionarnega nasilja

Nekaj tisoč romarjev, ki ohranjajo spomin in zvestobo pobitim domobrancem in drugim žrtvam revolucionarnega nasilja, zakopanih v Kočevskem rogu, pa tudi v neštevilnih grobiščih, razsejanih po celotni Sloveniji, se je na dvajseti spominski slovesnosti pri roškem grobišču Pod Krenom tokrat prvič zbralo na prvo junijsko soboto, ko so znova zaživeli kot občestvo, ki živi iz trdnega prepričanja, ubesedenega v misli kočevskega župnika Toneta Gnidovca, da resnice ni mogoče nikoli poteptati in pravičnega človeka nikoli brez sledu umoriti, saj Gospod odpira njihove grobove in hkrati prizadetim podarja milost, da zmorejo odpuščati tistim, ki so morili.

Z letošnjo slovesnostjo so prireditelji – župnija Kočevje, Nova slovenska zaveza in Družina – želeli posebej nagovoriti mladi rod, da bi skozi doumetje Roga znal osmisliti trpljenje, ki ga pooseblja ta kraj slovenskega velikega petka.

Romarsko občestvo, ki se je zbralo ob kapeli Božjega usmiljenja, je po molitvenem uvodu povezala maša, ki jo je ob novomeškem škofu mons. Andreju Glavanu in okoli 40 duhovnikih daroval apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Kot je dejal v mašnem nagovoru, je rad sprejel povabilo za prihod v Rog, »kot izraz spoštovanja in ljubezni do žrtev ter njihovih sorodnikov in prijateljev, in tudi kot poklon vsemu slovenskemu narodu.«

Več o spominski slovesnosti v Kočevskem rogu, ki so jo v njenem kulturnem delu zaznamovali tudi govori študenta Marka Mehleta, poslanke državnega zbora Eve Irgl in predsednika Nove slovenske zaveze Antona Drobniča, preberite v naslednji številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh