Zapri
Iskanje

Gospodarski podatki so spodbudni, obeti pa žal negotovi

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 16. 08. 2022 / 16:03
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2022 / 16:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Gospodarski podatki so spodbudni, obeti pa žal negotovi

Gospodarski podatki so spodbudni, obeti pa žal negotovi
FOTO: Pixabay
Statistični urad je danes sporočil podatke o gospodarski rasti v drugem letošnjem četrtletju. Ta se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 8,2 odstotka. V primerjavi s četrtletjem letošnjega leta pa je bila rast BDP 0,9 odstotna.

Novico so komentirali tudi v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), kjer pravijo, da je gospodarska rast tako visoka predvsem zaradi nižje lanske osnove. Na ugodno gospodarsko aktivnost v drugem četrtletju je po pojasnilih urada vplivala predvsem rast izvoza storitev, medtem ko sta se medletni rasti izvoza blaga in v predelovalnih dejavnostih zaradi visoke negotovosti dodatno umirili. Visok je bil tudi pozitiven prispevek gibanja zalog.

Gospodinjstva pod udarom inflacije

Na Umarju opažajo tudi, da je visoka inflacija umirila porabo gospodinjstev. Ta so močno prizadeta zaradi visokih cen energije in hrane, kar zmanjšuje njihovo kupno moč. Na višjo stopnjo rasti porabe pa so še zlasti vplivali visoka raven zaposlenosti, unovčevanje bonov ter sprostitev koronskih omejitvenih ukrepov, kar spodbuja predvsem potrošnjo osebnih in s turizmom povezanih storitev.

Umarjeve ugotovitve kažejo, da se stopnja zaupanja v gospodarstvo v zadnjem obdobju zmanjšuje. Zaupanje potrošnikov je tako padlo pod dolgoročno povprečje, kar po oceni urada nakazuje na umirjanje gospodarske aktivnosti.

Gospodarstvo pod bremeni negotovosti

V prihodnjih mesecih bo na slovensko in evropsko gospodarstvo močno vplivala negotovost, povezana z vojno v Ukrajini in visokimi cenami goriv in hrane. Med velika tveganja pa na Umarju štejejo tudi morebitno vnovično poslabšanje epidemioloških razmer. Na Umarju so zato letos že poslabšali napoved gospodarske rasti iz 4,7 na 4,2 odstotka. Novo gospodarsko napoved, ki bo vključevala tudi trenutne napovedi gospodarskih gibanj, pa bodo na Umarju pripravili septembra,

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh