Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodarski podatki so spodbudni, obeti pa žal negotovi

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 16. 08. 2022 / 16:03
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2022 / 16:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gospodarski podatki so spodbudni, obeti pa žal negotovi
FOTO: Pixabay

Gospodarski podatki so spodbudni, obeti pa žal negotovi

Statistični urad je danes sporočil podatke o gospodarski rasti v drugem letošnjem četrtletju. Ta se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 8,2 odstotka. V primerjavi s četrtletjem letošnjega leta pa je bila rast BDP 0,9 odstotna.

Novico so komentirali tudi v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), kjer pravijo, da je gospodarska rast tako visoka predvsem zaradi nižje lanske osnove. Na ugodno gospodarsko aktivnost v drugem četrtletju je po pojasnilih urada vplivala predvsem rast izvoza storitev, medtem ko sta se medletni rasti izvoza blaga in v predelovalnih dejavnostih zaradi visoke negotovosti dodatno umirili. Visok je bil tudi pozitiven prispevek gibanja zalog.

Gospodinjstva pod udarom inflacije

Na Umarju opažajo tudi, da je visoka inflacija umirila porabo gospodinjstev. Ta so močno prizadeta zaradi visokih cen energije in hrane, kar zmanjšuje njihovo kupno moč. Na višjo stopnjo rasti porabe pa so še zlasti vplivali visoka raven zaposlenosti, unovčevanje bonov ter sprostitev koronskih omejitvenih ukrepov, kar spodbuja predvsem potrošnjo osebnih in s turizmom povezanih storitev.

Umarjeve ugotovitve kažejo, da se stopnja zaupanja v gospodarstvo v zadnjem obdobju zmanjšuje. Zaupanje potrošnikov je tako padlo pod dolgoročno povprečje, kar po oceni urada nakazuje na umirjanje gospodarske aktivnosti.

Gospodarstvo pod bremeni negotovosti

V prihodnjih mesecih bo na slovensko in evropsko gospodarstvo močno vplivala negotovost, povezana z vojno v Ukrajini in visokimi cenami goriv in hrane. Med velika tveganja pa na Umarju štejejo tudi morebitno vnovično poslabšanje epidemioloških razmer. Na Umarju so zato letos že poslabšali napoved gospodarske rasti iz 4,7 na 4,2 odstotka. Novo gospodarsko napoved, ki bo vključevala tudi trenutne napovedi gospodarskih gibanj, pa bodo na Umarju pripravili septembra,

Kupi v trgovini

Bog, vest in denar
Družbena vprašanja
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh