Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodinjska pravičnost

Klemen Čeligoj
Za vas piše:
Klemen Čeligoj
Objava: 26. 02. 2022 / 15:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2022 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gospodinjska pravičnost
Klemen Čeligoj je novinar in sourednik revije Najst. FOTO: Tatjana Splichal

Gospodinjska pravičnost

Gora umazane posode (pri kateri ne pomaga niti kapljica »čudežnega detergenta« iz televizijskega oglasa), nepometena tla, razmetane igrače in prenapolnjen koš za umazano perilo.

Če v to sliko narišemo še utrujena starša, se kaj kmalu lahko pojavi tudi prizor s prepirom o tem, kdo bo kaj naredil.

Treba se je dogovoriti, pravijo strokovnjaki. A to je včasih težko, sploh če si eden od zakoncev pospravljeno stanovanje predstavlja s sliko nove kuhinje iz reklamnih oglasov pohištvenih velikanov, medtem ko je za drugega soba pospravljena takrat, ko je narejen prehod od vrat do postelje.

Ponavadi zakonci pri kriteriju »pospravljenosti« vseeno najdemo nek kompromis. Ni pa nujno, da se vedno strinjamo, kdo bo poskrbel za nujna gospodinjska opravila. 

Tudi v takšnih okoliščinah se lahko postavimo na stran tradicionalnih vlog, ali pa je naš pogled bližje odločitvi, da vsak naredi polovico. Vsekakor pa je dobro, da imata zakonca o tem vsaj približno enako predstavo in da se dogovorov o tem poskušata držati. 

Če pa jih že kršimo, jih poskusimo kdaj kršiti v dobro zakonca, ne le sebe. Pri tem naj nas vodi ljubezen, ne pa kakršna koli ideologija.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (8/2022). 

Nalaganje
Nazaj na vrh