Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Gostoljubje do tujcev je znamenje ljubezni«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 08. 2015 / 12:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Gostoljubje do tujcev je znamenje ljubezni«

»Gostoljubje do tujcev je znamenje ljubezni«

V Galeriji Družina je Komisija Pravičnost in mir pri SŠK podala izjavo o beguncih, ki jo je prebrala predstavnica Slovenske karitas Jožica Ličen.

Foto: Bogomir Štefanič

V Galeriji Družina je Komisija Pravičnost in mir pri SŠK, katere predsednik je ljubljanski nadškof Stanislav Zore, v ponedeljek, 31. avgusta, podala izjavo o beguncih, ki jo je prebrala predstavnica Slovenske karitas pri Komisiji Pravičnost in mir pri SŠK Jožica Ličen.

»Poskrbimo za vse brate in sestre«

V izjavi Poskrbimo za vse brate in sestre so zapisali, da se zavedajo, da so številni begunci velik izziv za Evropsko unijo in da so »vse države in vsi državljani pred testom solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naša vrata«. Poudarili so, da je gostoljubje do tujcev znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Želijo si, da bi bilo za morebitne prihajajoče migrante dobro poskrbljeno, vključno z versko oskrbo. Izrazili so podporo vsem, ki jim bodo pomagali: državnim ustanovam, civilni zaščiti, dobrodelnim organizacijam in prostovoljcem.

Premislek o zmanjšanju migracij ter posledicah trgovine z orožji, vojaških posegov, revščine in korupcije

Hkrati pa se zavedajo, da lahko prihod beguncev med ljudmi vzbuja različna mnenja. »Menimo, da je potrebno na vsa vprašanja, tudi na vprašanja o naši lastni varnosti, odgovarjati objektivno, odkrito in pošteno.« Ob tem so se navezali na besede papeža Frančiška, ki je 18. aprila letos dejal, da se ne smemo utruditi v prizadevanjih za obsežnejši odgovor na evropski in mednarodni ravni. Vlado so pozvali, da pomaga pri skupnem in celovitejšem evropskem reševanju vzrokov za begunsko tragedijo ter sodeluje pri financiranju dobrodelnih akcij. »Sprejemanje beguncev nujno kliče k premisleku o tem, kako lahko Evropska unija in Nato pripomoreta k vzpostavitvi miru in ureditvi razmer v tamkajšnjih državah in s tem k zmanjšanju begunskih migracij v Evropo, saj možnosti niso neomejene.«

Po mnenju Komisije je begunska kriza za Slovenijo priložnost, da premisli o »tragičnih posledicah trgovine z orožjem, premalo premišljenih vojaških posegov zahodnih držav, nepravičnih gospodarskih politik, revščine in korupcije, ki v ozadju poganjajo vojaške spopade in državljanske vojne«.

Opozorili so tudi na tiste, ki v stiski beguncev vidijo priložnost za dobiček in zahtevali, da se proti njim odločno ukrepa. Begunci so med potjo pogosto v smrtni nevarnosti in izkoriščani.

Poskus izbrisa krščansek prisotnosti na Bližnjem vzhodu, v Egiptu in drugih državah

Ob koncu so poudarili, da so na Bližnjem vzhodu, v Egiptu in mnogih drugih državah kristjani »posebna tarča verskega fanatizma in nestrpnosti«. Pojavljajo se celo poskusi izbrisa krščanske navzočnosti na teh območjih, »torej za nedvomen genocid,« so zapisali. Komisija Pravičnost in mir se sicer zavzema za pomoč vsem beguncem, še posebej pa žrtvam verske, kulturne in etnične nestrpnosti.

Izjavo lahko poslušate v prvem videu. V obeh pa boste več izvedeli o problematiki beguncev in mnenju Stanislava Zoreta ter Jožice Ličen, ki sta odgovarjala tudi na novinarska vprašanja.

VIDEO:






Preberite tudi:

Begunska drama zaposluje evropsko Karitas

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh