Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Govor von del Leynove pod kritičim drobnogledom

Za vas piše:
H. A.
Objava: 15. 09. 2021 / 20:01
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 20:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Govor von del Leynove pod kritičim drobnogledom
Kljub kritikam njeno delo v preteklem letu EPC ocenjuje kot pozitivno. FOTO: Twitter

Govor von del Leynove pod kritičim drobnogledom

Analitiki Bruseljskega think tanka European Policy Centre (EPC) so pod drobnogled kritično vzeli govor predsednice Ursule von der Leyen o stanju EU. Besedam naj bi manjkal premislek in priznanje preteklih težav in napak ter jasno začrtana vizija za prihodnost.

Vsebinsko je govor vseboval veliko samohvale in premalo kritične refleksije preteklosti, kar je izgubljena priložnost za jasno začrtano vizijo naprej, je dodal analitik EPC Janis Emmanouilidis.

Moto "unija z dušo zveni lepo," a ni dovolj. (Janis Emmanouilidis)

Njegov kolega Fabian Zuleeg je dodal, da bodo strukturne in sistemske spremembe na ravni EU zahtevale radikalne ukrepe in s tem težke odločitve, ki jih bo potrebno državljanom EU jasno predstaviti in ob tem povedati, da jih ne bo mogoče rešiti le z občasnimi kupčki denarja.

Kritik je bila von der Leynova deležna tudi zaradi svojega splošnega pristopa, s katerim želi biti v dobrih odnosi z vsemi, a da ta način ni učinkovit za spoprijemanje z izzivi. Med drugim bi se morala manj ukvarjati s svojo avtoriteto in podobo ter več pozornosti posvetiti usklajenosti znotraj svoje ekipe. 

Kljub temu so bili tudi mnenja, da je bilo krizno delovanje Komisije pod vodstvom von der Leynove v minulem letu kljub napakam v glavnem pozitivno.

Kriteriji za prihodnje leto

Ob letu osorej bodo analitiki uspešnost delovanja komisije merili skozi kriterije napredka glede okoljskega svežnja ukrepov za zmanjšanje izpustov Pripravljeni na 55 in digitalno preobrazbo. To se bo seveda zgodilo ob predpostavki, da tekočih zadev ne bodo zopet zasenčile razmere Covid-19, še poroča STA.

Obenem ji v okvirih prizadevanj v okoljskem smislu organizacija Friends of the Earth Europe očita, da bi se morala lobistom upreti ter povsem odpraviti fosilna goriva, za kar sicer ni ponudila nikakršnih novih zavez, s čimer tudi ne sledi prizadevanjem mladih v boju proti podnebnim spremembam.

Na koncu so bili danes kljub njeni pohvali uspeha pri cepljenju državljanov proti covidu-19 kritični do globalnega cepilnega apartheida, saj na bi bilo še vedno po vsem svetu veliko ljudi brez prejetega odmerka, kar je v nasprotju z evropskimi vrednotami in solidarnostjo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh