Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv k odpravi omejitev potovanj državljanov Evropske zveze v ZDA

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 08. 2021 / 11:36
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2021 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poziv k odpravi omejitev potovanj državljanov Evropske zveze v ZDA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Poziv k odpravi omejitev potovanj državljanov Evropske zveze v ZDA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Združene države Amerike pozvala, naj čim prej odpravijo omejitve vstopa v državo za državljane Evropske zveze.

Ta po navedbah STA trenutno, razen v primeru določenih izjem, sploh ni mogoč.

Evropska zveza je Združene države Amerike že junija umaknila s seznama držav s tovrstnimi omejitvami glede vstopa v zvezo. Evropska zveza vztraja, je izjavila von der Leynova, da morajo za prihode v obe smeri veljati primerljiva pravila. Izpostavila je, da so epidemiološke razmere v obeh državah trenutno zelo podobne.

Von der Leynova je poudarila, da je to težavo treba rešiti čim prej, zaradi česar so v stiku s svojimi ameriškimi prijatelji. Po njenih besedah se to ne sme vleči več mesecev.

Epidemiološke razmere v obeh državah so trenutno zelo podobne.

Združene države Amerike trenutno ne dovoljujejo vstopa državljanom večine držav Evropske zveze oziroma tistih, ki so v območju schengna. Prepoved velja tudi za Veliko Britanijo, Indijo, Kitajsko, Brazilijo, Južno Afriko in Iran.

Ameriški državljani in tisti z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA pa lahko nemoteno potujejo. Dovoljene so tudi nekatere druge izjeme, na primer za študente, časnikarje, profesorje in poslovneže.

ZDA so nedavno zaradi širjenja različice delta podaljšale obstoječe omejitve in iz Bele hiše so sporočili, da ne vedo, kdaj bodo odpravljene. Evropska zveza pa je že meseca junija ZDA uvrstila na seznam držav, za katere predlaga odpravo omejitev za nenujna potovanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh