Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Koronastanje« po svetu

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 07. 2021 / 10:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 10:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Koronastanje« po svetu
Kljub cepljenju in strogim ukrepom epidemija koronavirusa po svetu ne ponehuje. FOTO: Pexels.

»Koronastanje« po svetu

Kakšno je trenutno epidemiološko stanje po Evropi in drugod?

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu odkrili 188 novih okužb (testiranih je bilo 5848 oseb), trenutno pa imajo 1076 aktivnih primerov okužb. 

Tam se trenutno nahaja več kot milijon turistov, saj so mnogi turisti Hrvaško prepoznali kot epidemiološko najvarnejšo turistično državo v sredozemskem območju.

»Oranžne« države 

Večina srednje Evrope in celinski del Hrvaške ostajata v zelenem območju, Hrvaška obala pa je že obarvana oranžno. Oranžni sta tudi severna Francija in večji del Italije. Na rdečem območju pa se že nahajajo južna Francija, večji del Grčije, Irska, Španija in Portugalska.

Stanje v Avstriji 

Letalski potniki iz Nizozemske, Španije ali Cipra bodo morali od torka ob prihodu v Avstrijo obvezno predložiti negativen PCR test, dokazilo, da so cepljeni, ali dokazilo, da so koronavirus v zadnjih 90 dneh že preboleli. 

Kdor teh dokazil ne bo imel, se bo moral registrirati in PCR test  opraviti na letališču. Osebam, ki se bodo uprle testiranju, grozi globa 1450 evrov. 

Wolfgang Mückstein, avstrijski minister za zdravje, ni želel izključiti možnosti, da bodo kmalu razširili seznam držav, za katere bodo veljali ti novi pogoji. 

Zaskrbljujoče je tudi stanje zaradi festivala na plaži Zrće na Pagu, ki se ga je udeležilo okoli 19.000 ljudi. Veliko udeležencev je bilo tudi iz Avstrije, med katerimi so trenutno že potrdili več kot 200 okužb. 

Protesti na Slovaškem 

Po navedbah univerze na Slovaškem je trenutno polno cepljenih 35,7 odstotka državljanov. Preteklo nedeljo je slovaški parlament sprejel zakon, ki določa, da morajo necepljene osebe za vstop v javne prostore in na dogodke opraviti testiranje. Zakon je v ponedeljek podpisala tudi slovaška predsednica. 

Več sto Slovakov je v teh dneh protestno ustavilo promet v središču Bratislave. Protestirali so proti zakonu o cepljenju, ki omogoča tistim, ki so se cepili, lažji dostop do javnih prostorov in dogodkov.

Na Češkem bodo javni uslužbenci prejeli dodatna dva dneva dopusta

Češki premier Andrej Babiš je napovedal, da bodo javni uslužbenci, ki so ali se še bodo cepili proti koronavirusu, prejeli dodatna dva dneva plačanega dopusta, saj želijo s tem prebivalce motivirati, da se v čim večjem številu cepijo. 

Na Češkem je od skupaj 10,7 milijona prebivalcev v celoti cepljenih 4,6 milijona ljudi. 

Rekorden porast okužb v Avstraliji 

V Sydneyju so kljub večtedenskemu zaprtju potrdili porast okužb s koronavirusom. Od začetka zadnjega izbruha v sredini julija so jih skupno potrdili 2810, zato je policija v Sydneyju za pomoč pri izvajanju strogih protikoronskih ukrepov prosila vojsko. Odgovorni pričakujejo upajo, da bodo prebivalci tako dosledneje spoštovali omejitve.

Prebivalci Sydneyja smejo svoje domove zapustiti le za nujno delo, rekreacijo, iz zdravstvenih razlogov ali za nakup hrane in drugih osnovnih potrebščin. 

V mestu se je prejšnji konec tedna zbralo več tisoč protestnikov, ki omejitvam nasprotujejo, napovedujejo pa tudi že nove proteste. 

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh