Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Govoriti o življenja nevrednem življenju je laž«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 01. 2015 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Govoriti o življenja nevrednem življenju je laž«

»Govoriti o življenja nevrednem življenju je laž«

Frančišek v poslanici za svetovni dan bolnikov 2015 kritično o vse večji sprejemljivosti evtanazije.

Papež Frančišek je ostro obsodil naraščajoče sprejemanje evtanazije po svetu. »Velika laž« je ob sklicevanju na t.i. »kakovost življenja« trditi, da življenje s hudo boleznijo ni vredno življenja, je sveti oče zapisal v poslanici ob 23. katoliškem svetovnem dnevu bolnikov, ki so jo minuli torek objavili v Vatikanu. Bolnike moramo spremljati z bližino in naklonjenostjo, da bodo občutili našo ljubezen in tolažbo, v poslanici spodbuja Frančišek: »Čas, ki ga preživimo ob bolniški postelji, je sveti čas.« Papež obenem poudarja, da lahko tudi neozdravljivo bolni in osamljeni ljudje v svojem trpljenju izkušajo Božjo milost.



Papež izreka pohvalo kristjanom, ki dolga leta požrtvovalno negujejo bolnike in ostarele. Razmeroma lahko je služiti nekaj dni, je prepričan Frančišek. Bolne in ostarele umivati, oblačiti in hraniti več mesecev ali celo let pa je pogosto naporno in utesnjujoče. To toliko bolj velja, če se negovanec ni več sposoben zahvaliti za vso skrb, ki mu je namenjena. Negovalci s svojim početjem »na prav poseben način podpirajo poslanstvo Cerkve«, v poslanici pojasnjuje sveti oče.

Katoliška Cerkev od leta 1993 vsako leto 11. februarja, na praznik Lurške Matere Božje, obhaja svetovni dan bolnikov. V letošnjem letu se bomo bolnih in ostarelih spominjali s temo »Modrost srca: Slepemu sem bil oko in hromemu noga (Job 29,15)«. Omenjena pobuda naj bi v javnosti močneje ozavestila položaj bolnikov in vseh, ki potrebujejo nego.

Frančišek v poslanici še izraža obžalovanje, da si ljudje danes vzamejo premalo časa za bolnike. V današnjem času, ki ga zanamujeta naglica in mrzličnost delovne uspešnosti, pogosto pozabljamo na »posebno vrednost časa, preživetega ob bolniški postelji«. Ob tem po papeževem mnenju ni potrebnih veliko besed. Pomembno je tudi »tiho in molčeče spremljanje« bolnikov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh