Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miha Preinfalk, Grad Turjak in rodbina Auersperg

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 02. 2021 / 08:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 22:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Miha Preinfalk, Grad Turjak in rodbina Auersperg
Zgodovinar dr. Miha Preinfalk, ZRC SAZU. FOTO: Ivo Žajdela

Miha Preinfalk, Grad Turjak in rodbina Auersperg

Grad Turjak je grad presežkov v širšem srednjeevropskem prostoru.

Zgodovinar dr. Miha Preinfalk, ZRC SAZU. FOTO: Ivo Žajdela


Zgodovinar dr. Miha Preinfalk, največji poznavalec Turjaških in sourednik dveh knjig, skupaj obsegata 1.276 strani, o tisoč letih gradu in rodbine, ki je pomembno vplivala na življenje Slovencev.

Grad Turjak je grad presežkov, ne le v slovenskem, pač pa tudi v širšem srednjeevropskem prostoru. Od ostalih grajskih stavb izstopa po svoji starosti, videzu, prepoznavnosti ter vlogi, ki jo je odigral v zgodovini in jo ima še vedno v slovenskem zgodovinskem spominu.

K njegovi slavi so odločilno prispevali tudi njegovi lastniki Auerspergi, ki so z gradom živeli in umirali od njegovih srednjeveških začetkov do druge svetovne vojne, kar je nedvomno fenomen v širšem evropskem prostoru. Zgodovina gradu Turjak je zatorej tudi zgodovina rodbine Auersperg.


Turjak, grad, pogled iz zraka. VIR: Eugen Müller-Dithenhof, München. 

26 prispevkov na 1.276 straneh dveh zajetnih knjig
Druga knjiga iz zbirke Castellologica Slovenica, skupnega projekta Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU in Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU, je posvečena gradu Turjak (v prvi so predstavili dvorec Betnavo pri Mariboru).

V prvi knjigi (615 strani) je objavljenih 19 prispevkov, v drugi (661 strani) pa sedem. Interdisciplinarno zasnovana monografija predstavlja turjaški grad kot eno najpomembnejših in najbolj prepoznavnih grajskih arhitektur v slovenskem prostoru pa tudi v širši regiji.

Obravnavane so zgodovinske okoliščine nastanka grajske stavbe v srednjem veku in najstarejše omembe gradu v zgodovinskih virih, rodbina Auersperg kot edina lastnica gradu v vsej njegovi dolgi zgodovini (delovanje rodbine na Turjaku in v slovenskem prostoru ter njen pomen v slovenski zgodovini), stavbni razvoj gradu do današnjega časa, njegova nekdanja oprema ter »usoda« stavbe med drugo svetovno vojno in po letu 1945.

Podrobno so predstavljeni tudi okolica gradu, trg Turjak, bližnja cerkev sv. Ahaca, turjaški arhiv in njegovi slovenski dokumenti, nastanek župnije Turjak ter vpetost gradu in njegovih nekdanjih prebivalcev v lokalno skupnost in njen zgodovinski spomin. Poglobljeno napisani prispevki so obogateni tudi s kakovostnim slikovnim gradivom, ki v veliki meri izhaja iz zasebnih arhivov.


Bratje Auersperg v uniformah jugoslovanske kraljeve vojske, za volanom Herward, levo Engelbert, desno Franz, 1938. VIR: Družina Auersperg, Reideben.

Grad Turjak ima v slovenski zgodovini posebno mesto

Zgodovinar dr. Miha Preinfalk, največji poznavalec Turjaških in sourednik knjig je za Družino povedal, da ima grad Turjak v slovenski zgodovini posebno mesto.

Spomni, da imajo Auerspergi v slovenski zgodovini tudi simbolni pomen. V prvi vrsti kot rodbina, ki je izšla iz Turjaka, torej iz osrednjega slovenskega prostora, se razcepila na več vej in razširila po Evropi. Posebno veljavo ji daje tudi dejstvo, da je kot ena redkih plemiških rodbin iz slovenskega prostora pridobila knežji in celo vojvodski naziv.

Dr. Preinfalk zaključi, da so sledi, ki so jih Auerspergi pustili v slovenskem prostoru ter slovenski zgodovini, številne, opazne in pomembne. Zato se mi zdi prav, da se na to vedno znova opozarja. Tudi npr. s knjigami, kot je najnovejša o gradu Turjak.


Celoten prispevek je bil objavljen v novi številki tednika Družina (06/2021).

Nalaganje
Nazaj na vrh