Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grafiti izpod rok dijakov in zapornikov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 12. 01. 2024 / 08:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2024 / 09:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Grafiti izpod rok dijakov in zapornikov
Italijanski dijaki bodo skupaj z zaporniki ustvarjali grafite, projekt pa bodo izvedli s pomočjo znanega uličnega umetnika Maupala. FOTO: Vatican Media

Grafiti izpod rok dijakov in zapornikov

Za nekatere dijake zadnjega letnika papeške gimnazije Pija IX. iz Rima bo mesec januar nekaj posebnega: v italijanskem kraju Massa Marittima bodo skupaj z zaporniki ustvarjali grafite oz. zidne poslikave v prostorih za rekreacijo, projekt pa bodo izvedli s pomočjo znanega uličnega umetnika Maupala.

Pri projektu ne gre zgolj za risbe, barve in umetniško obliko, ampak tudi za srečanja src sodelujočih, piše spletni portal Vatican News. Projekt izvajajo na pobudo združenja Operazione Cuore (Operacija Srce), v sodelovanju z nevladno organizacijo Fratel Emanuel Francesconi in uličnim umetnikom Maupalom, ki ima že več izkušenj tudi z ustvarjanjem v zaporih.

Ravnatelj šole Pija IX. br. Andrea Bonfanti je za Vatican News spregovoril o tej zanimivi pobudi. Kot je dejal, je njihova šola z Maupalom sodelovala že lansko leto, ko je vodil večjo skupino učencev in dijakov, ki so v okviru projekta »Ars in schola« v šoli skupaj ustvarjali stenske poslikave na temo usmiljenja. Po njegovih besedah gre za temo, ki je zelo blizu papežu Frančišku, poleg tega pa je tudi del karizme kongregacije, katere član je tudi sam, Kongregacije bratov Naše Gospe usmiljenja.

FOTO: Vatican Media

»Močna izkušnja«

Br. Bonfanti je povedal, kako so v preteklih tednih dijake pripravljali na srečanje z zaporniki: »Zagotovo bo to močna izkušnja - vstopili bodo v okolje, kjer je človek ločen od vsega. Naslov projekta je 'Umetnost brez meja', tako da upamo, da bo umetnost pomagala zapornikom izstopiti iz fizičnih meja zapora. Z mladimi smo se pripravljali z različnimi neformalnimi srečanji, na katerih smo se pogovarjali o tem, kaj je zapor; skušali smo razumeti, kako zaporniki živijo zaprti in daleč od svojih družin, poslušali smo pričevanja … skratka, poskušali smo se čim bolje pripraviti na to pomembno srečanje z njimi.«

Umetnost je jezik, ki ga lahko razumejo vsi, saj presega vse jezikovne ovire.

Umetnost je jezik, ki ga lahko razumejo vsi, saj presega vse jezikovne ovire, vendar je za vzgojno-izobraževalno ustanovo Pija IX. veliko več kot to: »Umetnost je zagotovo temeljnega pomena. Iz nas izvabi najboljšo plat, je izraz samega sebe, ki nam omogoča, da se na drugačen način povežemo z drugimi in tudi z Bogom.« Ob koncu pogovora je ravnatelj povedal, da še ni znano, kakšna bo tematika stenskih poslikav v zaporu: o tem bodo »skupaj odločili zaporniki in dijaki, ko se bodo končno srečali«.

FOTO: Vatican Media

Orodje v Božjih rokah

Kongregacijo bratov Naše Gospe usmiljenja je 25. januarja 1839 v mestu Mechelen v Belgiji ustanovil duhovnik Victor Scheppers. Njeno geslo »Honor Deo, labor mihi, utilitas proximo – Bogu čast, meni napor, bližnjemu korist« jasno izraža poslanstvo vsakega kristjana, ki postane orodje v Božjih rokah in se da v službo bližnjemu. Moška redovna skupnost papeškega prava se je sprva posvečala služenju v zaporih, predvsem za mladoletne, danes pa je njena prednostna naloga poučevanje in vzgoja mladih. Vodijo tudi več poklicnih in večernih šol za tiste, ki odraščajo v zapostavljenih okoljih.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh