Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragi papež Frančišek, iskrene čestitke za rojstni dan!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 12. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2022 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragi papež Frančišek, iskrene čestitke za rojstni dan!
Papež je običajno vendarle deležen tudi rojstnodnevne torte. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Dragi papež Frančišek, iskrene čestitke za rojstni dan!

Papež Frančišek danes praznuje 86. rojstni dan: dopolnjena starost ga uvršča med najstarejše še vedno dejavne papeže v zgodovini.

Voditelj Katoliške cerkve v zadnjih mesecih pogosto stisne zobe: boli ga koleno, ne more več brez palice in invalidskega vozička. Še manj pa bi zmogel brez natrpanega urnika obveznosti. Kajti ta mož, kot pišejo pri avstrijskem Kathpressu, ima poslanstvo. In od tega se ne bo pustil odvrniti. Še najmanj zaradi bolečin v nekaterih delih telesa.

Papež Frančišek se danes uvršča na seznam najstarejših papežev v zgodovini.

Jezuitski papež se torej danes uvršča na seznam najstarejših papežev v zgodovini. Od začetka papeževanja poznamo le nekaj Petrovih naslednikov, ki so dočakali enako ali še višjo starost. Benedikt XVI. se je s papeškega položaja umaknil v starosti 85,8 let. Menda najstarejši papež Agato (678-681) naj bi Cerkvi služil do svojega 104. leta, toda njegova domnevna letnica rojstva, 577, je bolj legendarna kot preverjena.

Malo verjetno je, da bi se prvi papež iz Latinske Amerike želel tako dolgo zadržati na Petrovem sedežu. Pred kratkim je pojasnil, da je odpoved papeški službi povsem običajna možnost. Poleg tega: načeloma ni pretirano zapleteno zamenjati papeža. Sam prepušča odločitev v Božje roke.

Zaenkrat še brez neprespanih noči med konklavom

Kljub vsem govoricam se časnikarjem in vernikom verjetno ne bo treba prav kmalu pripravljati na neprespane noči med konklavom. Frančišek je namreč pred kratkim za leto dni podaljšal izvajanje svojega najljubšega projekta: sinoda vesoljne Cerkve se bo zaključila šele leta 2024. Sledilo bo sveto leto 2025. Vmes Frančišek postopoma udejanja svojo reformo kurije, ki je bila dokončno objavljena v letošnjem letu. Odvzema pooblastila, imenuje nove predstavnike kurije, ureja razmere v vatikanskih uradih in preoblikuje zakone.

Argentinec italijanskih korenin svoj mandat za reformo kurije jemlje zelo resno - tako na področju financ kot pri imenovanju vodilnih. Laiki preiskujejo uprave uradov rimske kurije, kardinal prvič pristane na zatožni klopi, v Frančiškovem pontifikatu pa lahko na višjih položajih delujejo tudi ženske.

Papež svoje misli najraje izraža »a braccio«: govori spontano, od srca.

Ljubitelj spontanih nagovorov

S svojim navdušenjem nad spremembami neredko povzroči razburjenje. Ena njegovih najljubših tarč je klerikalizem. Rad odločno udari po mizi pred duhovniki ali tistimi, ki izobražujejo prihodnje mašnike; včasih uporabi tudi ostre besede. Pri vprašanju poklicev ni prostora za povprečnost, Frančišek poskuša »ukrotiti« tudi pristaše tradicionalizma. Duhovniki, ki pri spovedi ne dajo odveze, niso v skladu z njegovimi smernicami.

Papež svoje misli najraje izraža »a braccio«: govori spontano. Pripravljeni govori se udeležencem razdelijo v natisnjeni obliki. Toda tisto, kar je papežu zares blizu, prihaja v trenutku, od srca: ko recimo posvečene osebe pogosto posvari pred obrekovanjem. Takšni spontani nagovori so za otroke in mladostnike običajno primernejši. Papež jih poziva, naj bodo kritični in glasni, naj oblikujejo svojo prihodnost.

S svojimi sprva precej nepriljubljenimi pripomočki se je današnji slavljenec že več ali manj sprijaznil.

Stik z ljudmi kot eliksir

Stik z ljudmi je pravzaprav papežev eliksir. Takrat je resnično vesel, je pojasnil v nedavnem pogovoru za medije. Žal se papeški položaj s tem ne sklada najbolje, saj preprosto hoditi po ulicah med ljudmi zanj več ni mogoče.

S svojimi sprva precej nepriljubljenimi pripomočki se je današnji slavljenec že več ali manj sprijaznil: invalidski voziček se je izkazal za izjemno primernega pri Frančiškovi politiki javne podobe in komunikacije z verniki. Tudi navzven podpira njegovo ponižnost in izraze spoštovanja, ko recimo kljub možnosti, da bi sedel, in precejšnjim bolečinam več minut stoji pred staroselci, ki so doživeli veliko gorja v kanadskih internatih v cerkveni upravi.

Frančišek za svoj rojstni dan ne potrebuje posebnih presenečenj.

Mož iz Buenos Airesa je že skoraj deset let Petrov naslednik. Če se ozre nazaj, ali bi kaj storil drugače, so ga pred kratkim vprašali časnikarji. »Vse! Vse bi storil drugače!« je v smehu odgovoril Frančišek. Toda storil je, kot mu je naročil Sveti Duh. »In če tega nisem storil, sem naredil napako,« je dodal.

Frančišek za svoj rojstni dan ne potrebuje posebnih presenečenj. Današnji dan je zanj enak kot vsak drug. Poleg tega tako ali tako raje sam pripravlja presenečenja, ki jih primerno razporedi skozi vse leto.

Papež »Superman«. FOTO: Facebook/Maupal 

Vendarle darilo: grafit mojstra Maupala

Rimski ulični umetnik Mauro Pallotta, znan kot Maupal, je papežu Frančišku ob današnjem prazniku podaril nov grafit: že minulo sredo se je udeležil splošne avdience in svojo umetnino izročil svetemu očetu.

 Maupal je po svetu zaslovel z grafiti v italijanski prestolnici, predvsem leta 2014, ko je Frančiška upodobil kot »Supermana«. Odtlej je ustvaril številne druge grafite s papežem, med drugim »eko papeža« na skuterju s pedali, njegov talar pa nežno plapola v vetru. Pred kratkim so bili Maupalovi grafiti razstavljeni tudi v Assisiju.

Nalaganje
Nazaj na vrh