Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan predstavil logo svetega leta 2025 [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 06. 2022 / 09:16
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 09:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan predstavil logo svetega leta 2025 [VIDEO]
Papež Frančišek je izbral predlog Giacoma Travisanija. FOTO: Vatican Media

Vatikan predstavil logo svetega leta 2025 [VIDEO]

V Vatikanu so včeraj uradno predstavili logotip svetega leta 2025: štirje pisani liki predstavljajo ljudi iz »štirih kotičkov sveta«, je na predstavitvi pojasnil nadškof Rino Fisichella, drug drugega pa objemajo »v znamenje solidarnosti in bratstva«.

Nadškof Fisichella je nekdanji predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, ki je po prenovi rimske kurije postal del Dikasterija za evangelizacijo. Kot je še napovedal, bo leto 2023 posvečeno drugemu vatikanskemu cerkvenemu zboru, leto 2024 pa molitvi, da bi se romarji kar najbolje pripravili na sveto leto, ki bo sledilo, poroča spletni portal Vatican News.


Storiti moramo vse, da bi verniki znova prejeli moč in zagotovilo, da lahko odprtega duha zrejo v prihodnost.

Na uradni predstavitvi logotipa za sveto leto je spregovoril tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki je izrazil željo, da bi geslo svetega leta 2025, »Romarji upanja«, postalo pristna vsebina, »ki bi jo svet lahko resnično doživel«. Kardinal je opozoril, kako so dogodki preteklih let in mesecev Cerkev pripravili do tega, da svoj pogled usmeri v krepost upanja, ki skupaj z drugima dvema teološkima krepostima, vero in ljubeznijo, predstavlja temelj krščanskega življenja ter vse vernike vabi in spodbuja, naj bodo odgovorni graditelji boljšega sveta. Glede tega je vatikanski državni tajnik še spomnil, kaj je v luči svetega leta zapisal papež Frančišek: »Storiti moramo vse, da bi vsi znova prejeli moč in zagotovilo, da lahko odprtega duha zrejo v prihodnost.«

Versko in kulturno dogajanje v svetem letu 2025

Kardinal Parolin se je zahvalil navzočim predstavnikom italijanskih oblasti, ki prav tako sodelujejo pri organizaciji jubilejnega leta, za sodelovanje, ki so ga v tej pripravljalni fazi ponudili v različnih oblikah. Poudaril je, kako potrebno in koristno je njihovo medsebojno dopolnjevanje za blagor vseh tistih, ki bodo priromali na grob sv. Petra in Pavla in bodo želeli stopiti skozi sveta vrata, kar predvideva starodavno izročilo jubilejnih let. Za kardinala je sveto leto čudovita priložnost, ki se na poseben način ponuja mestu Rim in celotni Italiji, da sprejmeta na milijone turistov, ki bodo pripotovali na Apeninski polotok, da bi doživeli tamkajšnje versko in kulturno dogajanje.

Logotip in njegov teološki pomen

Logotip svetega leta 2025 prikazuje štiri stilizirane like, ki predstavljajo človeštvo s štirih koncev sveta in objemajo drug drugega, s čimer nakazujejo na solidarnost in bratstvo, ki bi moralo povezovati narode. Prvi lik se oklepa križa, znamenja vere, ki ga obenem tudi objema: v tem primeru je tudi križ znamenje upanja, ki ga ne smemo nikoli opustiti. Valovi pod podobo so razburkani, kar pomeni, da med romanjem skozi življenje ne plujemo vedno po mirnih vodah.

Izbira barv za like ni naključna: rdeča pomeni ljubezen, delovanje in delitev; rumeno-oranžna je barva človeške topline; zelena nas spominja na mir in ravnovesje, modra pa na varnost in zaščito.

Spodnji del križa se razširi in postane sidro, prispodoba za upanje, ki se opira na valovanje, da bi spodbudil upanje v osebnih preizkušnjah in v časih, ko ga svetovni dogodki še močneje vsiljujejo. Tudi izbira barv za like ni naključna: rdeča pomeni ljubezen, delovanje in delitev; rumeno-oranžna je barva človeške topline; zelena nas spominja na mir in ravnovesje, modra pa na varnost in zaščito. Po drugi strani pa črno-siva barva križa oz. sidra pomeni avtoriteto in notranji vidik.

Nadškof Fisichella med predstavitivijo logotipa. FOTO: Vatican Media

Celotna podoba tudi kaže, da romarjeva pot ni posamična, temveč skupna in dinamična, saj se giblje proti križu, ki je prav tako dinamičen in se sklanja k človeštvu, kot bi mu šel naproti, in ga ne pušča samega, temveč mu ponuja gotovost navzočnosti in varnost upanja. Sliko dopolnjuje geslo svetega leta 2025 »Romarji upanja« v zeleni barvi. Logotip, dodaja nadškof Fisichella, predstavlja »kompas, ki nas vodi, in izrazni skupni imenovalec, ki lahko prečno prežema vse dejavnike, ki se vrtijo okoli praznovanja tega jubilejnega dogodka«, ter izraža istovetnost in posebno duhovno temo, ki zajema teološki smisel, okoli katerega se razvija in udejanja sveto leto.

Mednarodni natečaj

Nadškof Rino Fisichella je tudi pojasnil, da je podoba, ki je bila ponujena za sveto leto 2025, rezultat mednarodnega natečaja, na katerem so sodelovali študentje, grafični ateljeji, verski inštituti, strokovnjaki in izvedenci za umetnost, ki so morali oblikovati temo romanja in upanja. Na natečaj je prispelo 294 prijav iz 213 mest in 48 različnih držav. Starostni razpon udeležencev je bil od 6 do 83 let.

Papež je po zaključenem natečaju dobil tri končne predloge, med katerimi je lahko izbral tistega, ki ga je najbolj navdušil.

Komisija je prispele predloge ocenila po treh merilih: pastoralno, da bi bilo sporočilo jubileja lahko razumljivo; tehnično-grafično, da bi zagotovili dobro grafično izvedbo za ponovljivost, in estetsko, da bi bilo oblikovanje dobro izdelano in privlačno. Papež je tako dobil tri končne predloge, med katerimi je lahko izbral tistega, ki ga je najbolj navdušil. »Tudi zanj izbira ni bila lahka,« je pojasnil nadškof Fisichella. »Potem ko si je večkrat ogledal predloge in izrazil svoje zadovoljstvo, se je na koncu odločil za predlog Giacoma Travisanija,« je razkril italijanski nadškof.

Pomen jubileja za življenje Cerkve

Papež Frančišek je v nedavnem pismu nadškofu Fisichelli zapisal, da je bil »jubilej vedno dogodek velikega duhovnega, cerkvenega in družbenega pomena v življenju Cerkve«. Spomnil je, da je vse od leta 1300, ko so verniki obhajali prvo sveto leto, »sveto in zvesto Božje ljudstvo doživljalo ta praznik kot poseben dar milosti, za katerega je značilno odpuščanje grehov in predvsem odpustek, ki je polni izraz Božjega usmiljenja«.

Zadnji redni jubilej je bil leta 2000 v času pontifikata papeža Janeza Pavla II.

V Cerkvi je jubilej ali sveto leto velik verski dogodek. Jubilej je »reden«, če nastopi po običajnem 25-letnem obdobju, in »izreden«, če je razglašen zaradi nekega izjemnega dogodka. Zadnji redni jubilej je bil leta 2000 v času pontifikata papeža Janeza Pavla II. Leta 2015 je papež Frančišek razglasil izredno sveto leto usmiljenja.

Kaj lahko kmalu pričakujemo

Po koncu poletja, je na včerajšnji predstavitvi še opozoril nadškof Fisichella, bosta na voljo uradna spletna stran jubileja in z njo povezana aplikacija: »Oboje bo orodje, ki bo romarjem pomagalo pri polnem sodelovanju na predlaganih dogodkih ter jim olajšalo duhovno in kulturno doživljanje mesta Rim. Poleg pomembne Listine romarja bo namreč portal jubileja vseboval novice, zgodovinske zapise, praktične informacije, storitve in multimedijska orodja, in sicer v desetih jezikih, ki bodo na voljo romarjem in bodo zlahka dostopni tudi invalidom.«

Koledar dogodkov med jubilejem bo pripravljen do konca leta, da bo za romarje in povezane agencije na voljo dovolj časa za organizacijo.

Dikasterij že predvideva večje dogodke, po nadškofovih besedah pa bo posebna pozornost namenjena naslednjim kategorijam: družinam, otrokom, mladim, gibanjem in združenjem, starejšim, starim staršem, invalidom, športu, bolnikom in zdravstvenemu varstvu, univerzam, svetu dela, pevskim zborom in skupinam, bratstvom, duhovnikom, posvečenim osebam, vzhodnim katoličanom, katehetom, ubogim, zapornikom in mnogim drugim …

Koledar bo pripravljen do konca leta, da bo za romarje in povezane agencije na voljo dovolj časa za organizacijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh