Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska bazilika sv. Petra v pripravah na jubilejno leto 2025

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 06. 2022 / 11:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanska bazilika sv. Petra v pripravah na jubilejno leto 2025
Vatikansko baziliko naj bi obiskovalci v jubilejnem letu bolj doživljali kot romarsko svetišče. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikanska bazilika sv. Petra v pripravah na jubilejno leto 2025

Kardinal Mauro Gambetti, nadduhovnik papeške bazilike svetega Petra v Vatikanu, je v teh dneh predstavil nekaj pobud za triletno pripravljalno obdobje na sveto leto 2025.

Vatikansko baziliko naj bi obiskovalci bolj doživljali kot romarsko svetišče, torej kot »kraj, kjer lahko doživimo spravo, ki izvira iz srečanja z Jezusom, in kjer lahko izrečemo skupno molitev,« kot je kardinal Gambetti pojasnil v pogovoru za vatikanske medije.

Pastoralna oskrba v baziliki bo dobila novo podobo, da bi ponudila priložnosti za poglobljeno molitev in češčenje, boljše razumevanje lika svetega Petra in razjasnitev sporočila sakralnih umetnin.

V skladu z novimi pobudami bo pastoralna oskrba v baziliki dobila novo podobo, da bi ponudila priložnosti za poglobljeno molitev in češčenje, boljše razumevanje lika svetega Petra in razjasnitev sporočila sakralnih umetnin. Poleg tega se bo razširila bogoslužna ponudba, ki bo vključevala trenutke premišljevanja in molitve, procesijo v čast svetemu Petru in Božji Materi Mariji, križev pot in evharistično češčenje.

Glede obiskovalcev bazilike svetega Petra, je kardinal napovedal, da bo za romarje urejen ločen vhod. Turistom je treba ponuditi »sprejem in spremstvo med obiskom, da bi jim omogočili doživetje ponujene lepote,« je dejal kardinal Gambetti.

Kardinal Mauro Gambetti, nadduhovnik papeške bazilike svetega Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Priprava načrta ogledne poti naj bi zagotovila večji red za vstopajoče skupine obiskovalcev in omogočila dostop do zgornjih nadstropij bazilike. Obenem bodo nadgradili teraso, kar bodo dosegli tudi s preureditvijo okrepčevalnice in povečanjem števila dvigal, je po navedbah vatikanskega časnika L'Osservatore Romano pojasnil kardinal. Drugo pomembno merilo glede jubilejnih projektov je okoljska in energetska trajnost.

Nalaganje
Nazaj na vrh