Zapri
Iskanje

Jubilej 2025: začela so se prva srečanja organizacijskih skupin

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 04. 2022 / 09:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 09:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Jubilej 2025: začela so se prva srečanja organizacijskih skupin

Jubilej 2025: začela so se prva srečanja organizacijskih skupin
Pogled na baziliko sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media
V Vatikanu so se že začele priprave na jubilejno leto 2025, v ospredju pa so predvsem razprave o duhovni razsežnosti ter vsebinah različnih vrst dogodkov.

Nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, je ob koncu prvega srečanja organizacijske skupine dejal, da pripravljajo »pot z bogato vsebino, ki jo lahko vse krajevne Cerkve po svetu opravijo skupaj«. Kot je nadškof Fisichella po navedbah Radia Vatikan pojasnil v pogovoru za medije, se želijo izogniti občutku, da gre za dogodek, ki ima rok trajanja vsakih 25 let.

Jubilej naj bi pripomogel k vnovičnemu oblikovanju ozračja upanja in zaupanja, kar bo znamenje vnovičnega preporoda.

V začetku tedna se je tako prvič srečala pastoralna komisija, ki se posveča pripravam na jubilej. Srečanja so se udeležili predstavniki dikasterijev rimske kurije, Italijanske škofovske konference in drugih cerkvenih ustanov. Po besedah nadškofa Fisichelle bodo »skupaj pogledali, kako jubileju dati ogrodje, ne le z duhovnega vidika, ampak tudi v zvezi s sestavo in tematikami dogodkov, v skladu z navodili, ki jih vsebuje pismo papeža Frančiška«.

Sveti oče je namreč v pismu, objavljenem 11. februarja 2022, izrazil svoje zaupanje papeškemu svetu, da bodo sveto leto lahko pripravili in obhajali z močno vero, živim upanjem in dejavno ljubeznijo. Jubilej naj bi pripomogel k vnovičnemu oblikovanju ozračja upanja in zaupanja, kar bo znamenje vnovičnega preporoda in prav s tem namenom je izbrano geslo jubilejnega leta: Romarji upanja.

Skozi zgodovino romanj so osebe vedno pokazale radovednost, da bi spoznale in razumele krajevno kulturo in se domov vrnile obogatene.

V prihodnjih dneh načrtujejo še srečanje komisije za kulturo, ki bo iskala načine za ustrezno povezavo med duhovno in kulturno razsežnostjo jubileja. Kot je dejal nadškof Fisichella, bi želeli, »da bi tudi med tem jubilejem mesto Rim lahko ponudilo vso zgodovinsko, umetnostno, glasbeno in arhitekturno bogastvo, ki ga vsebuje«. Izkušnje iz prejšnjih svetih let so pokazale, da sta romarska in turistična plat med seboj zelo povezani: »Skozi zgodovino romanj so osebe vedno pokazale radovednost, da bi spoznale in razumele krajevno kulturo in se domov vrnile obogatene.«

Pomembno vlogo v pripravah bodo imeli tudi tehnični odbor, ekumenska komisija in komisija za komunikacijo. Po nadškofovih besedah je vloga medijev temeljna. Dogovoriti se morajo o prenosih posameznih dogodkov ter o najboljših načinih za povezovanje z romarji. Nadškof Fisichella je spomnil še na mednarodni natečaj za logotip svetega leta, ki se bo sklenil 20. maja. Prvi natečajniki prihajajo iz Afrike, kar kaže na »živo zanimanje te celine«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh