Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski finančni proces: zaslišanje kardinala Becciuja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 03. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski finančni proces: zaslišanje kardinala Becciuja
Medijsko odmeven proces je povezan predvsem z naložbo vatikanskega državnega tajništva v prestižno nepremičnino v Londonu, ki je ustvarila precejšnje izgube. FOTO: Vatican Media

Vatikanski finančni proces: zaslišanje kardinala Becciuja

V Vatikanu se danes nadaljuje kazenski postopek v finančnem škandalu, v katerega je domnevno vpleten tudi visoki predstavnik rimske kurije, kardinal Giovanni Angelo Becciu.

Sodišče je v torek zavrnilo številne zahteve obrambe za prekinitev postopka in za datum prvega zaslišanja določilo 17. marec. Prvi naj bi bil zaslišan kardinal Becciu.

Od začetka postopka v lanskem juliju se obe strani prepirata o formalnih vprašanjih, jabolko spora pa je zaslišanje glavne priče Alberta Perlasce in dokumentacija o postopku zaslišanja. Vprašljiva naj bi bila tudi možnost, ali Vatikan sploh lahko obtoži italijanske državljane.

Prizadeta naj bi bila tudi nabirka Petrov novčič.

Medijsko odmeven proces je povezan predvsem z naložbo vatikanskega državnega tajništva v prestižno nepremičnino v Londonu, ki je ustvarila precejšnje izgube. Prizadeta naj bi bila tudi nabirka Petrov novčič. Poslovna stavba je zdaj prodana, posel naj bi bil zaključen v začetku poletja. Finančna škoda vatikanskega državnega tajništva po oceni tožilstva znaša okoli 217 milijonov evrov.

FOTO: Vatican Media

Sumljiva izplačila socialni ustanovi na Sardiniji

Obtoženi so kardinal Becciu, italijanska finančna posrednika Enrico Crasso in Gianluigi Torzi, svetovalka za varnost Cecilia Marogna ter nekdanja direktorja vatikanskega finančnega nadzornega organa (AIF) Tommaso di Ruzza in Rene Brülhart.

Vmes je tožilstvo na lastno zahtevo popravilo obtožnico za nekdanjega Becciujevega tajnika Maura Carlina, upravitelja sklada Raffaela Mincioneja, milanskega odvetnika Nicolo Squillacea in Fabrizia Tirabassija ter jo v letošnjem januarju znova vložilo.

Poleg naložbe v Londonu v sodnem postopku obravnavajo tudi šestmestna izplačila po naročilu kardinala Becciuja socialni ustanovi, ki jo vodi njegov brat v njegovi domači škofiji na italijanski Sardiniji.

Zadovoljen, da sme končno spregovoriti

Kardinal je že v začetku letošnjega marca po odločitvi sodišča za nadaljevanje postopka izrazil svoje veselje in zadovoljstvo, da bo »končno lahko spregovoril tudi sam«, saj bo le na ta način resnica prišla na dan, je pojasnil.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh