Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preiskave v zvezi s finančnim procesom proti kardinalu Becciuju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 02. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preiskave v zvezi s finančnim procesom proti kardinalu Becciuju
Italijanski kardinal Angelo Becciu. FOTO: Vatican Media

Preiskave v zvezi s finančnim procesom proti kardinalu Becciuju

V zvezi s vatikanskim finančnim škandalom in sodnim procesom preiskave še niso zaključene.

Kot so v teh dneh poročali italijanski mediji, je finančna policija po navodilih državnega tožilstva v Sassariju na Sardiniji preiskala prostore na štirih različnih krajih, med drugim na Sardiniji in v Rimu. V ozadju preiskav so obtožbe o nezakonitih denarnih izplačilih določenim ustanovam in ljudem, ki so povezani s kardinalom Giovannijem Angelom Becciujem ter še enim obtoženim. Najverjetneje, tako italijanski mediji, gre pri tem za socialno ustanovo Spes, ki jo vodi brat kardinala Becciuja.

Prvotna obtožnica navaja tudi dvomljiva denarna nakazila svetovalki za varnost, ki je bila prav tako obtožena, poslovala pa naj bi tudi v Sloveniji.

Kardinala s Sardinije v postopku, ki se je začel julija lani, obtožujejo poneverbe in zlorabe položaja v času, ko je bil namestnik v vatikanskem državnem tajništvu. Poleg tega prvotna obtožnica navaja tudi dvomljiva denarna nakazila svetovalki za varnost, ki je bila prav tako obtožena, poslovala pa naj bi tudi v Sloveniji, ter Becciujevemu bratu in njegovi socialni ustanovi.

Odmeven sodni proces, ki se nadaljuje danes, je povezan z naložbo vatikanskega državnega tajništva v prestižno londonsko nepremičnino, ki je Vatikanu prinesla precejšnje izgube. Poleg kardinala Becciuja so med obtoženimi še italijanska finančna posrednika Enrico Crasso in Gianluigi Torzi, svetovalka za varnost Cecilia Marogna ter nekdanja direktorja vatikanskega finančnega nadzornega organa (AIF) Tommaso di Ruzza in Rene Brülhart.

Poleg kardinala Becciuja so med obtoženimi še italijanska finančna posrednika Enrico Crasso in Gianluigi Torzi, svetovalka za varnost Cecilia Marogna ter nekdanja direktorja vatikanskega finančnega nadzornega organa (AIF) Tommaso di Ruzza in Rene Brülhart.

V primeru štirih obtoženih, vključno z Becciujevim tajnikom Maurom Carlinom, je bila obtožnica po drugem dnevu zaslišanja vrnjena tožilstvu v nadaljnjo obravnavo. Znova so jo predložili zadnji dan sojenja v januarju in bo danes še enkrat dana v obravnavo.

Nalaganje
Nazaj na vrh