Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrjeno pranje denarja v aferi kardinala Becciuja?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 03. 2021 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potrjeno pranje denarja v aferi kardinala Becciuja?

Potrjeno pranje denarja v aferi kardinala Becciuja?

Slovenski kriminalisti naj bi potrdili sum pranja več kot pol milijona evrov iz Italije.

FOTO: Tatjana Splichal

Ljubljanski kriminalisti so v začetku tedna sporočili, da so v leto dni trajajoči preiskavi potrdili sum pranja več kot pol milijona evrov iz Italije in vložili kazenske ovadbe, poroča STA. V primeru naj bi šlo za nadaljevanje vatikanske finančne afere, v katero je bil vpleten kardinal Giovanni Angelo Becciu, nekdanji prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, zaradi poneverb pa je bila ovadena italijanska državljanka Cecilia Marogna.

Z ljubljanske policijske uprave so pojasnili le, kako so kriminalisti v preiskavi, ki so jo začeli marca lani, ugotovili, da je »italijanska državljanka v letu 2019 skupaj z doslej še neugotovljenimi sostorilci v Italiji storila kazniva dejanja, s katerimi si je pridobila 575.000 evrov protipravne premoženjske koristi«.

Ta denar je bil nato nakazan na račune več slovenskih družb, kjer je osumljenka z denarjem prosto razpolagala, ga trošila in prenakazala na druge račune, da bi zakrila izvor nezakonito pridobljene koristi. Okoli 170.000 evrov še vedno hranijo na računu ene od slovenskih družb in so jih policisti uspešno zavarovali.

Zaradi finančne afere kardinal Becciu odstopil s položaja prefekta

Kot so po navedbah STA še sporočili kriminalisti, so v okviru preiskave opravili hišno preiskavo pri slovenskem državljanu, ki je z osumljenko sodeloval pri izvršitvi kaznivega dejanja, ter zasegli določene dokumente in elektronske naprave. Februarja letos je bila nato na okrožno državno tožilstvo podana kazenska ovadba proti dvema fizičnima in dvema pravnima osebama zaradi suma storitve kaznivih dejanj pranja denarja.

Omenjena preiskava naj bi bila povezana z vatikansko finančno afero, zaradi katere je kardinal Becciu odstopil s položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, med ovadenimi pa naj bi bila tudi italijanska podjetnica Cecilia Marogna.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh