Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V vatikansko afero Becciu vpletena tudi Slovenija?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 10. 2020 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2020 / 10:46
Ustavi predvajanje Nalaganje

V vatikansko afero Becciu vpletena tudi Slovenija?

V Milanu so prijeli direktorico družbe s sedežem v Ljubljani.

Giovanni Angelo Becciu FOTO: Vatican Media

Italijanska policija je včeraj v Milanu v povezavi z vatikansko finančno afero prijela 39-letno podjetnico Cecilio Marogno, lastnico družbe Logsic s sedežem v Ljubljani, poročanje italijanske tiskovne agencije Ansa povzema STA. V škandal je vpleten tudi kardinal Giovanni Angelo Becciu, ki je septembra letos papežu ponudil svoj odstop s položaja prefekta vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov, sveti oče pa je odstop sprejel. Becciu se je obenem odpovedal tudi »s kardinalsko častjo povezanim pravicam«, vendar v prenovljenem Papeškem letopisu ta sprememba še ni zabeležena.

Cecilio Marogno so aretirali na podlagi Interpolove tiralice in jo že izročili Vatikanu. Osumljena je poneverbe: od Svetega sedeža je med decembrom 2018 in julijem 2019 prejela pol milijona evrov, po navedbah avstrijskega Kathpressa pa naj bi skoraj polovico te vsote namesto v človekoljubne namene potrošila za nakup razkošnih dobrin in obisk restavracij. Denar naj bi v več obrokih prejela na račun omenjenega podjetja v Sloveniji s sedežem na Dunajski cesti 51 v Ljubljani, ki naj bi se ukvarjalo s človekoljubno dejavnostjo. Po navedbah STA je bilo podjetje zgolj kulisa za nezakonite posle.

Razkošne dobrine namesto človekoljubne dejavnosti

Prejšnji teden je v javnost prišla vest, da vatikanski finančni škandal sega vse do Slovenije. Razkrili so jo v televizijski oddaji, kjer so pridobili več obremenilnih dokazov, iz dokumentov pa naj bi bilo tudi razvidno, da sta Marogna in Becciu v zaupnem odnosu.

Z vatikanskim denarjem naj bi 39-letna Marogna kupovala razkošne dobrine, kot so čevlji, torbice in drugi modni dodatki, pa tudi razkošen naslanjač iz usnja. Nakupovala naj bi v visokocenovnih butikih, kot so Prada, Moncler, Saint Laurent, Mont Blanc, Tod's in Frau.

Je bil kardinal ogoljufan?

V nedavnem pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera se je Marogna, ki je diplomirala iz geopolitike in se predstavlja kot izvedenka za mednarodne teme, omenjenih obtožb odločno branila. Po lastnih navedbah je Svetemu sedežu pomagala pri diplomatskem posredovanju v severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu. Potrdila je, da je prek svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov, ki naj bi šel za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Kardinal Becciu je preiskovalcem pojasnil, da ga je Marogna ogoljufala. Njegov odstop s položaja prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom razkošnih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh