Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj papež poziva k skromnemu božiču? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 12. 2022 / 13:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2022 / 19:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj papež poziva k skromnemu božiču? [VIDEO]
»Božič, da, pomirjeni z Gospodom, toda z Ukrajino v svojem srcu.« FOTO: Vatican Media

Zakaj papež poziva k skromnemu božiču? [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu vernike po vsem svetu spodbudil, naj v letošnjem letu skromneje obhajajo božične praznike in več sredstev namenijo pomoči Ukrajini.

»Letos praznujmo preprostejši božič z manj stroški. Raje pomagajmo ukrajinskemu ljudstvu,« je v današnjem nagovoru pozval 85-letni voditelj Katoliške cerkve. Ljudje na vojnih območjih trpijo, stradajo in zmrzujejo. »Božič, da, pomirjeni z Gospodom, toda z Ukrajino v svojem srcu,« je spodbudil Frančišek.


Spodbujam vas, da še naprej delite s tistimi, ki potrebujejo pomoč.

Papež je pred tem izpostavil advent kot čas deljenja. Izrecno se je obrnil na poljske vernike in pohvalil njihovo pomoč pri človekoljubnih projektih, kot je pomoč Karitas in podpora žrtvam vojne v Ukrajini. Letos moramo po njegovih besedah Ukrajini nameniti posebno pozornost: »Spodbujam vas, da še naprej delite s tistimi, ki potrebujejo pomoč,« je dejal sveti oče in pozval k molitvi za »dar miru, ki ga svet tako zelo potrebuje«.

FOTO: Vatican Media

V današnji katehezi je papež poudaril čuječnost kot odločilno lastnost vere. Kot je opozoril, obstaja nevarnost, da bo vse izgubljeno, kadar ljudje nismo dovolj čuječni: »Hudi duh namreč pride na zelo vljuden način, obzirno potrka na vrata našega srca, preoblečen v angela, in si prilasti hišo našega srca.«

FOTO: Vatican Media

Dober učenec mora biti čuječ in vedno pripravljen izpolniti svojo dolžnost: ta čuječnost je znamenje ponižnosti in modrosti in je v središču krščanskega življenja.

Po njegovih besedah je na kocki naravnanost duha kristjanov, ki pričakujejo končni Gospodov prihod, »razumemo pa jo lahko tudi kot običajno življenjsko držo, da bi se naše dobre odločitve, včasih sprejete po zahtevnem razločevanju, vztrajno in dosledno nadaljevale ter obrodile sadove«. Kot je pojasnil sveti oče, ni dovolj, da sprejmemo dobro odločitev. Dober učenec mora biti čuječ in vedno pripravljen izpolniti svojo dolžnost: ta čuječnost je znamenje ponižnosti in modrosti in je v središču krščanskega življenja.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh