Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci o notranjem miru, srečanje z Robertom Benignijem [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 12. 2022 / 12:08
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci o notranjem miru, srečanje z Robertom Benignijem [VIDEO]
Roberto Benigni je velik »Frančiškov navdušenec«. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci o notranjem miru, srečanje z Robertom Benignijem [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval vrsto katehez o razločevanju: tokrat je premišljeval o potrebi, da svoje odločitve potrjujemo z navzočnostjo trajnega notranjega miru.

Kot je dejal, lahko »prepoznamo nekaj pomembnih vidikov, ki pomagajo brati čas po sprejeti odločitvi kot možno potrditev njene dobrote«. Po navedbah spletnega portala Vatican News se je v današnjem premišljevanju osredinil na pomen potrjevanja odločitev z znamenji iz našega vsakdanjega življenja.


Dobre odločitve izboljšujejo vsakdanje življenje

Papež je navedel primer osebe, ki se odloči, da bo pol ure več časa posvetila molitvi. Ta oseba bi se morala vprašati, ali so drugi trenutki njenega dne bolj mirni ali še vedno tesnobni, ali ji je bolj ali manj mar za delo, ali so njeni odnosi s težavnimi ljudmi bolj ali manj umirjeni. »Duhovno življenje ima krožni značaj,« je dejal papež: »Dobra izbira koristi vsem področjem našega življenja. Pomeni namreč udeležbo v Božji ustvarjalnosti.«

Da smo sprejeli dobro odločitev, uvidimo, ko naš dan postane bolj urejen in povezan ter odkrijemo novo energijo.

Usklajevanje naših življenj

Papež Frančišek je dejal, kako je eden od vidikov razločevanja po sprejeti odločitvi zavedanje, da se »počutimo na svojem pravem mestu v življenju« in kot koristen del večjega načrta. Opozoril je, da ima Trg sv. Petra v Vatikanu dve točki, s katerih so Berninijevi stebri popolnoma poravnani. Na enak način, je dejal, uvidimo, da smo sprejeli dobro odločitev, ko naš dan postane bolj urejen in povezan ter odkrijemo novo energijo.

Papež med današnjo avdienco v vatikanski dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Premagovanje želje po posedovanju

Drugo znamenje dobrega razločevanja, je dejal papež, je, da »ostanemo svobodni« glede tega, za kar smo se odločili, in smo »pripravljeni znova preučiti svojo odločitev«, da bi v njej našli morebitni Gospodov nauk: »Pa ne zato, ker bi nam On želel odvzeti tisto, kar nam je drago, ampak zato, da bi to živeli svobodno, brez navezanosti. Kajti samo Bog ve, kaj je za nas resnično dobro.«

Številni primeri nasilja v družini so po papeževih besedah pogosto posledica želje po posedovanju naklonjenosti druge osebe.

Papež je dodal, da je želja po posedovanju sovražnik dobrote, in opozoril na številne primere nasilja v družini, ki so po njegovih besedah pogosto posledica želje po posedovanju naklonjenosti druge osebe.

Pogum v strahu Božjem

Ob koncu je sveti oče dejal, da je »strah Božji« ali »spoštovanje Boga« nepogrešljiv dar Božje modrosti, ki nam pomaga pri našem razločevanju: »To je strah, ki preganja vse druge strahove, saj je usmerjen k Njemu, ki je Gospod vsega. V njegovi navzočnosti nas nič ne more vznemiriti.«

 V Ukrajini smo znova priče grozotam druge svetovne vojne.

Papež: v Ukrajini se danes ponavlja zgodovina

Po koncu današnje kateheze je papež opozoril, kako se danes v Ukrajini znova kažejo grozote druge svetovne vojne in pred jutrišnjim slovesnim praznikom Marijinega Brezmadežnega spočetja vernike pozval, naj prosijo Božjo Mater, da bi potolažila vse, ki trpijo zaradi krutosti vojne.

V nagovoru skupini poljskih romarjev v vatikanski dvorani Pavla VI. je dejal, da se »zgodovina danes ponavlja«, ob tem pa je imel v mislih dogodek, ki ga je minuli ponedeljek organiziral Center za katoliško-judovske odnose Katoliške univerze v Lublinu na Poljskem ob obletnici »operacije Reinhardt« (Einsatz Reinhardt), načrta iztrebljanja, ki so ga nacisti med drugo svetovno vojno izvedli nad poljskimi Judi.

Vojno uničenje v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Grozote druge svetovne vojne

Izvajanje načrta v letih med 1942 in 1943 je pomenilo najbolj smrtonosno fazo poskusa genocida nad judovskim narodom, ki ga je izvajala nacistična Nemčija. Skupno je bilo v koncentracijskih taboriščih Belzec, Sobibor in Treblinka ter v povezanih množičnih streljanjih umorjenih okoli 1,7 milijona Judov.

Papež je znova izrazil pripravljenost za posredovanje v vojni med Rusijo in Ukrajino.

Med žrtvami taborišč v okviru operacije Reinhard je bilo tudi neznano število Poljakov, Romov in sovjetskih vojnih ujetnikov. »Spomin na ta grozljivi dogodek naj v vseh vzbudi odločitve in dejanja za mir,« je dejal papež, ki je v pozdravu navzočim italijanskim romarjem omenil tudi vojno v Ukrajini: v luči jutrišnjega praznika je vernike pozval, naj molijo, da bi Božja Mati tolažila vse, ki jih je prizadela »brutalnost vojne«, še posebej pa za »trpinčeno Ukrajino«.

Sveti oče je znova izrazil tudi pripravljenost za posredovanje v vojni med Rusijo in Ukrajino ter potrdil, da bi v soglasju s pristojnimi obiskal obe državi, vendar doslej do tovrstnega dogovora še ni prišlo.

Prisrčen pozdrav. FOTO: Vatican Media

Oskarjevec Roberto Benigni pri papežu

Papež se je danes tudi srečal z italijanskim igralcem in oskarjevcem, 70-letnim Robertom Benignijem. Vatikan je objavil fotografije, na katerih sta se pozdravila z iskrenim objemom in prisrčnim nasmehom. Srečanje ob robu splošne avdience je bilo organizirano v prostoru poleg dvorane Pavla VI. Benigni je med drugim leta 2016 predstavil papeževo prvo knjigo pogovorov in sam priznava, da je velik »Frančiškov navdušenec«.

Igralec in režiser Roberto Benigni je po vsem svetu zaslovel s filmom »Življenje je lepo«.

Roberto Benigni prihaja iz Toskane. Leta 1997 je igralec in režiser po vsem svetu zaslovel s filmom »Življenje je lepo« (»La vita e bella«), v katerem igra tudi njegova žena Nicoletta Braschi. Film prikazuje usodo judovske družine v nacističnem koncentracijskem taborišču: da bi olajšal težko izkušnjo svojemu sinku, mu oče pove, da gre le za igro, na koncu katere bo zmagovalec dobil tank.

Film je bil sedemkrat nominiran za oskarja, ugledno filmsko nagrado pa je prejel v kategorijah »najboljši tujejezični film«, »najboljši igralec« in »najboljša filmska glasba«.

Nalaganje
Nazaj na vrh