Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: z vojno smo vsi poraženi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 12. 2022 / 09:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: z vojno smo vsi poraženi
V »Okrožnici o miru v Ukrajini« so zbrana papeževa premišljevanja o vojni in pozivi k miru v Ukrajini v preteklih mesecih. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: z vojno smo vsi poraženi

V Vatikanu je včeraj izšla knjiga papeža Frančiška z naslovom »Okrožnica o miru v Ukrajini«, v kateri je urednik založbe Terra Santa Francesco Grana zbral premišljevanja svetega očeta o vojni in pozive k miru v preteklih mesecih, uvod v knjigo pa je napisal papež.

Papež v svojem zapisu znova poudarja nesmiselnost vojne, ki po njegovih besedah »žali najsvetejše ime Boga« in zagotavlja, da smo z vojno poraženi vsi.

Knjigo so včeraj uradno predstavili v baziliki Santa Maria in Montesanto v Rimu, dogodka pa so se med drugim udeležili nadškof Rino Fisichella z dikasterija za evangelizacijo, rektor bazilike Walter Insero, p. Ruslan Mykhalkiv, rektor bogoslovnega semenišča Vorzel v Ukrajini, ter ukrajinska umetnika Oleksandr Klymenko in Sonia Atlanova.

Papež Frančišek v predgovoru premišljuje o upanju s krščanskim pogledom, o neupravičenosti in nesmiselnosti vojne ter o dolžnosti vseh, da dejavno podpirajo mir.

Papež pri vsaki splošni avdienci od 24. februarja 2022 naprej poziva k miru v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Upanje v krščanskem pogledu

Papež pomenljivo začne z navedkom iz znamenitega italijanskega romana Zaročenca italijanskega pisatelja Alessandra Manzonija: »Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi Gospod začel čudež, ne da bi ga dobro dokončal.« Ob tem pojasni, da je ta stavek navdihnil geslo, ki ga je izbral za jubilejno leto 2025: »Romarji upanja«.

Gospod nas vedno prime za roko in dvigne, ker ne želi, da bi ostali na tleh.

Glede tega spomni, da nam je Benedikt XVI. podaril čudovito okrožnico o upanju, Spe salvi (Rešeni v upanju), v kateri upokojeni papež izpostavlja moč krščanskega upanja sredi nesreč, ki temelji na zaupanju v Kristusovo odrešenje in na »gotovosti, da nas Gospod prime za roko in dvigne, ker ne želi, da bi ostali na tleh«.

V tej luči papež Frančišek vztraja, da noben kristjan ne more moralno ali versko upravičiti »nesmiselne in bogokletne« vojne v Ukrajini in vsake vojne, ki »žali najsvetejše ime Boga«.

Uničenje po ruskih raketnih napadih v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Z vojno smo vsi poraženi

Papež Frančišek ob sklicevanju na besede papeža Pija XII. na predvečer izbruha druge svetovne vojne znova opozarja, da se »z vojno lahko vse izgubi«, in v vojni smo poraženi vsi, »tudi tisti, ki niso bili vključeni vanjo in so v strahopetni brezbrižnosti samo opazovali to grozo, ne da bi posredovali in zagotovili mir«.

Vsi, ne glede na vlogo, smo dolžni biti svetilniki miru in nihče nima pravice gledati stran.

Po papeževih besedah smo »vsi, ne glede na vlogo, dolžni biti svetilniki miru« in »nihče nima pravice gledati stran«.

Papež Frančišek se nato zahvali Francescu Antoniu Grani, ker je zbral vse njegove pozive za mir v Ukrajini, in spletni strani ilfattoquotidiano.it, ki je v teh več kot devetih mesecih vojne omogočila širok odmev njegovih besed.

Ne smemo se navaditi na to »tretjo svetovno vojno po kosih«

Predgovor zaključi z zagotovilom, da še naprej vztrajno molimo za mir v Ukrajini, in z vnovičnim pozivom vsem, da se »ne smemo navaditi na to tretjo svetovno vojno po kosih«, ki je, kot pravi Frančišek, »pred našimi očmi dramatično prerasla v totalno tretjo svetovno vojno«.

Nalaganje
Nazaj na vrh