Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: predsednik Zelenski za duhovno samostojnost države

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 12. 2022 / 12:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2022 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: predsednik Zelenski za duhovno samostojnost države
Znameniti samostan Kijevsko-Pečerska lavra. FOTO: Wikipedia

Ukrajina: predsednik Zelenski za duhovno samostojnost države

Po raciji, ki so jo minuli teden opravili v ukrajinskem pravoslavnem samostanu, v katerem naj bi bili po navedbah Kijeva nastanjeni ruski vohuni, je ukrajinski predsednik od zakonodajalcev zahteval, naj sprejmejo zakonodajo, ki bo prepovedala delovanje verskih organizacij, »povezanih s središči vpliva« v Rusiji.

Predsednik Volodimir Zelenski je nove ukrepe predlagal v sinočnjem video nagovoru Ukrajini. Zahtevo je izrazil po tem, ko so ukrajinske obveščevalne službe v iskanju saboterjev in orožja 22. novembra letos izvedle racijo v Kijevskem samostanu v jamah oz. Kijevsko-Pečerski lavri, enem najsvetejših krajev za pravoslavne kristjane v ukrajinski prestolnici.

Od začetka invazije 24. februarja do prejšnjega meseca je bilo zaradi pomoči Rusiji aretiranih 33 duhovnikov.

Ukrajinska pravoslavna cerkev je v zadnjem času pod drobnogledom ukrajinskih uradnikov, ki sumijo, da številni duhovniki sodelujejo z Rusijo, in jih skrbi, da Cerkev spodbuja proruska stališča, je poročal New York Times. Ta veja vzhodne Pravoslavne cerkve je do letošnje pomladi sledila duhovnim voditeljem v Moskvi, nato pa je zaradi vojne javno prekinila zvestobo Rusiji. Kljub temu številni duhovniki ostajajo zvesti Kremlju.

Po podatkih ukrajinskih uradnikov je bilo od začetka invazije 24. februarja do prejšnjega meseca zaradi pomoči Rusiji aretiranih 33 duhovnikov. Večina jih je bila obtožena, da so zbirali obveščevalne podatke in jih posredovali moskovskim silam. Kremelj je prejšnji teden racijo obsodil in dejal, da je to dokaz, kako je Kijev v vojni z Rusko pravoslavno cerkvijo. Tiskovni predstavnik Ruske pravoslavne cerkve Vladimir Legojda je to potezo označil za »ustrahovanje« edine ustanove, ki je še ostala, »kjer ljudje tako v Rusiji kot v Ukrajini iskreno molijo za mir«.

Navzočnost z Moskvo povezanih verskih skupin Rusiji omogoča, da manipulira z Ukrajinci in slabi Ukrajino od znotraj.

Kot je predsednik Zelenski dejal v svojem sinočnjem nagovoru, pa navzočnost z Moskvo povezanih verskih skupin Rusiji omogoča, da »manipulira z Ukrajinci in slabi Ukrajino od znotraj«. Zato je predlagal več ukrepov, med drugim popolno prepoved verskih organizacij, povezanih z ruskimi »središči vpliva« v Ukrajini, in okrepitev prizadevanj za nacionalno varnost, da bi »prepoznali in preprečili subverzivne dejavnosti ruskih tajnih služb v verskem okolju v Ukrajini«. Po besedah državnega voditelja »s temi in drugimi odločitvami zagotavljamo duhovno neodvisnost Ukrajine«.

Nalaganje
Nazaj na vrh