Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: papež je napačno bral Dostojevskega

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 12. 2022 / 09:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2022 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: papež je napačno bral Dostojevskega
Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821-1881). FOTO: Wikipedia

Višji nadškof Ševčuk: papež je napačno bral Dostojevskega

Kijevski grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk se je po lastnih besedah s papežem Frančiškom odkrito pogovarjal o ukrajinskih kritikah na njegov račun.

V začetku novembra je svetega očeta vprašal, ali ve, kaj o njem govorijo v Ukrajini, je po navedbah avstrijskega Kathpressa povedal Ševčuk. »Vprašal je: 'Kaj?' in odgovoril sem mu: 'Da niste pravilno brali Dostojevskega.'«

Kritiki Dostojevskemu očitajo protizahodno nastrojenost.

Pred manj kot mesecem dni je papež Frančišek dejal, kako ceni ruski narod in ruski humanizem. »Pomislite samo na Dostojevskega, ki nas še danes navdihuje, ki kristjane spodbuja h krščanskemu razmišljanju,« je dejal sveti oče. Ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821-1881) je podpiral Pravoslavno cerkev in kritiki mu očitajo protizahodno nastrojenost.

Višji nadškof Ševčuk na obisku v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Vzporednice med Nemčijo in Rusijo

Višji nadškof je papežu dejal, da ga Dostojevski »spominja na nekatere romantične predstave o Nemčiji pred drugo svetovno vojno«. Ko nekdo sliši besedo »Nemčija«, si predstavlja nemško filozofijo 19. stoletja. Toda v Nemčiji so na oblast prišli nacisti, je dejal Ševčuk, in potem se ves svet sprašuje, kako je narod s tako visoko kulturo ustvaril Auschwitz in zagrešil holokavst. »Enako se žal dogaja tudi v Rusiji,« je dejal voditelj Ukrajinske grško-katoliške cerkve: ves svet je danes priča genocidu nad Ukrajinci.

Papež Ukrajincem: »Vaša bolečina je moja bolečina.«

»Vidimo ta množična grobišča. Papež preprosto ni mogel verjeti, da bi domnevni vzorniki humanizma lahko zagrešili takšne zločine,« je dejal Ševčuk. Papeža je prosil za »besedo tolažbe, dejanje sočutja«: »Sveti oče, prosim Vas, napišite pismo Ukrajincem. In res je to storil.«

Papež je v pismu, napisanem konec letošnjega novembra, v luči ruske vojne v Ukrajini dejal: »Vaša bolečina je moja bolečina.« Svoje solze je želel združiti s solzami ukrajinskega ljudstva in ljudem povedati, »da ni dneva, ko vam ne bi bil blizu in vas ne bi nosil v svojem srcu in se vas spominjal v svoji molitvi«.

Kijevsko-Pečerska lavra. FOTO: Wikipedia

Ukrajina uvedla sankcije za pravoslavne škofe

Ukrajina je na seznam sankcij uvrstila devet škofov in diakona Pravoslavne cerkve, ker naj bi v vojni podpirali rusko stran. Svet za nacionalno varnost in obrambo se je odločil, da za pet let zamrzne njihovo premoženje, kar je konec tedna sporočila tamkajšnja obveščevalna služba SBU. Prav tako jim je bila izdana prepoved za opravljanje nekaterih poslovnih transakcij.

Nekateri ukrajinski duhovniki naj bi sodelovali z ruskimi okupacijskimi oblastmi, širili »proruske zgodbe« ali opravičevali rusko agresivno vojno proti Ukrajini.

Kaznovana sta bila predstojnik znamenitega samostana v ukrajinski prestolnici, Kijevsko-Pečerske lavre, 61-letni metropolit Pavlo, in metropolit Moskvi priključenega Krimskega polotoka, 83-letni Lazar. Slednji je med drugim obtožen, da se je zavzemal za pridružitev svoje škofije Ruski pravoslavni cerkvi. Po navedbah obveščevalne službe so nekateri duhovniki sodelovali z ruskimi okupacijskimi oblastmi, širili »proruske zgodbe« ali opravičevali rusko agresivno vojno proti Ukrajini. Konkretnih razlogov za sankcije proti metropolitu Pavlu obveščevalna služba ni navedla.

Kazni in upokojitve

Večina škofov, proti katerim so bile zdaj izrečene sankcije, naj bi se po navedbah iz Ukrajine nahajala na ukrajinskih ozemljih, ki jih je zasedla ruska vojska, ali v tujini. Vodstveni organ Ukrajinske pravoslavne cerkve je minuli teden dva izmed njih upokojil, vendar tega ni utemeljil z obtožbami proti njima. Obveščevalna služba je pred dnevi preiskala Kijevsko-Pečersko lavro in nekatere druge cerkvene ustanove, ki so bile dolgo pod nadzorom moskovskega patriarhata. Po lastnih navedbah so zasegli številne dokaze proti duhovnikom.

Predsednik Volodimir Zelenski načrtuje prepoved delovanja verskih organizacij, »povezanih s središči vpliva v Ruski federaciji«. Vladi je naročil, naj pripravi ustrezen zakon in ga predloži parlamentu.

Nalaganje
Nazaj na vrh