Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splošna avdienca: bluesovski klobuk za papeža [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 11. 2022 / 12:07
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splošna avdienca: bluesovski klobuk za papeža [VIDEO]
Papeža Frančiška je med današnjo splošno avdienco presenetila skupina cirkuških umetnikov iz Kenije. FOTO: Vatican Media

Splošna avdienca: bluesovski klobuk za papeža [VIDEO]

Papež Frančišek je v katehezi med današnjo splošno avdienco dejal, kako je pristna tolažba pri razločevanju »nekakšna potrditev, da delamo to, kar Bog želi od nas«.

»Kako lahko prepoznamo pristno tolažbo?« je po navedbah spletnega portala Vatican News zbrane vernike na začetku splošne avdience vprašal papež Frančišek. V nadaljevanju kateheze o razločevanju se je obrnil na Duhovne vaje ustanovitelja jezuitskega reda sv. Ignacija Lojolskega, ki pravi, da moramo preveriti svoje misli in ugotoviti, ali so na začetku, na sredi in na koncu nagnjene k dobremu. Če so vse usmerjene k dobremu, »je to znamenje dobrega angela«, je pojasnil Frančišek; če pa naše misli in nameni predlagajo nekaj slabega, če šibijo ali odvračajo našo dušo, je to znamenje, da takšne misli »izhajajo od hudega duha, sovražnika naše koristi in večnega odrešenja«.


Preučevanje naših misli in dejanj

Papež je navedel več primerov. Dejanje, kot je molitev, je na začetku dobro, če nas nagiba k ljubezni do Boga in bližnjega; slabo pa je, če ga opravljamo, da bi se izognili svojim dolžnostim. Podobno velja, če me molitev vodi k napuhu in zaničevanju drugih: v tem primeru je lahko tudi dobro dejanje na sredini nekaj slabega.

Nazadnje se lahko vprašamo o koncu svoje misli ali dejanja. Dejanje je lahko na koncu slabo, če me odvrne od drugega dobrega, ki bi ga moral udejanjati, ali če postanem nasilen in jezen ali se osredinim nase do te mere, da izgubim zaupanje v Boga.

Vsakdanje izpraševanje vesti je dragoceno prizadevanje za vnovično prebiranje izkušenj z določenega vidika.

FOTO: Vatican Media

Pomen vsakdanjega izpraševanja vesti

Papež Frančišek opozarja, da je sovražnik človeške duše pogosto zvit in išče pot v naša srca, da bi pokvaril naše misli in dejanja. Zato je »nujno potrebno potrpežljivo raziskovanje izvora in resnice naših misli«. »Zato je tako pomembno vsakdanje izpraševanje vesti,« je spodbudil sveti oče: »To je namreč dragoceno prizadevanje za vnovično prebiranje izkušenj z določenega vidika.«

Papež je dodal, kako je pristna tolažba lahko nekakšna potrditev, »da delamo, kar Bog želi od nas«, da smo na pravi poti.

Kaj je dobro zame tukaj in zdaj

Nazadnje je papež spomnil, da pri razločevanju »ne gre zgolj za to, kaj je dobro ali največje možno dobro, temveč kaj je dobro zame tukaj in zdaj«. Razločevanje nam lahko pomaga videti, kaj Bog od nas pričakuje v tem trenutku, in nam pomaga izbirati med različnimi možnostmi »v iskanju resničnega dobrega«.

FOTO: Vatican Media

Akrobatski nastop petih mož iz Kenije na Trgu sv. Petra je papeža vidno razveselil: od srca se je smejal in navdušeno ploskal.

Akrobatsko presenečenje za papeža

Ob koncu današnje splošne avdience je papeža Frančiška presenetila skupina cirkuških umetnikov. Akrobatski nastop petih mož iz Kenije na Trgu sv. Petra je cerkvenega voditelja vidno razveselil: od srca se je smejal in navdušeno ploskal. Možje v črnih oblekah so gradili človeške piramide in na različne umetelne načine skakali čez vrv. Predstavo je spremljala glasba, med drugim zvoki skupine Blues Brothers in Raya Charlesa.

Skupina »Black Blues Brothers« je nastopila na pobudo sklada za pomoč migrantom pri Italijanski škofovski konferenci. Ob koncu je papež Frančišek osebno pozdravil umetnike in se jim zahvalil za nastop, eden od umetnikov pa je papežu podaril svoj klobuk.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh