Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Ukrajinci trpijo kot v času Stalinovega holodomora [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 11. 2022 / 12:51
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2022 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Ukrajinci trpijo kot v času Stalinovega holodomora [VIDEO]
»Tolažba je velik dar za vse življenje, kajti iz nje se poraja upanje.« FOTO: Vatican Media

Papež: Ukrajinci trpijo kot v času Stalinovega holodomora [VIDEO]

Po mnenju papeža Frančiška se moramo nujno naučiti razlikovanja med pravo in lažno tolažbo: med današnjo splošno avdienco v Vatikanu je sveti oče več tisoč romarjem položil na srce, da tisti, ki so našli pravo tolažbo, ne obupajo pred težavami, saj v sebi najdejo globok mir, ki je močnejši od slehernega izziva.

Zato je tolažba velik dar za vse življenje, je papež po navedbah avstrijskega Kathpressa poudaril v današnji katehezi, »kajti iz nje se poraja upanje«. Tolažba tolaženi osebi omogoča, da si upa storiti stvari, ki so se ji dotlej zdele nepredstavljive. Nasprotje potolaženosti pa je obup: ta vodi v zapiranje vase in izgubo poguma. Papež je zbrane vernike odločno posvaril pred lažnimi tolažbami.


Te so »kot minljiva evforija« in lahko postanejo nevarne za ljudi, če pretirano iščejo tolažbo. Kot vzornika za iskanje resnične tolažbe, ki prihaja od Boga, je med drugim priporočil svojega soimenjaka, sv. Frančiška Asiškega, in sv. Edith Stein, ki je bila kot spreobrnjena Judinja leta 1942 umorjena v Auschwitzu.

Papež med današnjo katehezo. FOTO: Vatican Media

Ob koncu kateheze je papež vernike pozval, naj v prihajajočem adventnem času odprejo svoja srca Bogu. Tudi tokratne Frančiškove besede so bile del daljše vrste katehez, ki jih papež že več tednov predstavlja na sredinih splošnih avdiencah, osrednja tema njegovih nagovorov pa je umetnost razločevanja.

Katar je prva islamska država, ki gosti svetovno nogometno prvenstvo. FOTO: Vatican Media

Papež: svetovno prvenstvo v Katarju bi moralo spodbujati mir med narodi

Papež je ob koncu današnje avdience izrazil upanje, da bo nekoliko sporno svetovno prvenstvo v Katarju vendarle prispevalo k miru med narodi. Katar je prva islamska država, ki gosti svetovno nogometno prvenstvo. Frančišek je danes pozdravil igralce in navijače ter izrazil željo po večjem sožitju in bratstvu v svetu: »Rad bi pozdravil igralce, navijače in gledalce svetovnega prvenstva v Katarju na različnih celinah. Naj bo ta pomemben dogodek priložnost za srečanje in sožitje med narodi ter za spodbujanje bratstva in miru med ljudmi!« 

Prizorišče tokratnega svetovnega prvenstva je bilo deležno številnih kritik, ker svojim prebivalcem ne zagotavlja temeljnih človekovih pravic.

Prizorišče tokratnega svetovnega prvenstva je bilo deležno številnih kritik, ker svojim prebivalcem ne zagotavlja temeljnih človekovih pravic. Vlada emirata to odločno zavrača. Papež Frančišek tega ni podrobneje omenjal, znova pa je spregovoril o vojni v Ukrajini ter pozval k miru.

Tudi današnje splošne avdience se je udeležila skupina ukrajinskih vernikov. FOTO: Vatican Media

Nov poziv k miru v Ukrajini, molitev za žrtve potresa v Indoneziji

»Molimo za mir na svetu in za konec vseh sporov. Še posebej se spominjam strašnega trpljenja ljubljenega in mučeniškega ukrajinskega ljudstva. Prihodnjo soboto obeležujemo obletnico strašnega genocida, 'holodomora', pomora zaradi lakote, ki ga je Stalin namerno izvajal v Ukrajini v letih med 1923 in 1933. Molimo za žrtve tega genocida in molimo za številne Ukrajince, otroke, ženske, starce, ki danes trpijo mučeništvo agresije,« je dejal voditelj vesoljne Cerkve.

Frančišek je današnjo splošno avdienco izkoristil tudi za to, da je zagotovil svojo molitev žrtvam potresa v Indoneziji.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh