Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenka v Katarju iz prve roke o državi, človekovih pravicah in nogometu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 11. 2022 / 07:58
Oznake: Svet, Šport
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2022 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenka v Katarju iz prve roke o državi, človekovih pravicah in nogometu
Slovenska družina v Katarju: Martina Jakob Emeršič z možem Anžetom in otrokom Luko in Elo. FOTO: osebni arhiv

Slovenka v Katarju iz prve roke o državi, človekovih pravicah in nogometu

Zgodovinsko svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju, prvo doslej v zimskem času, je pred vrati. Danes ob 17. uri ga bo odprla tekma med gostitelji in Ekvadorci, dvoboji si bodo kot po tekočem traku sledili do finala, ki bo v nedeljo, 18. decembra, na štadionu Lusail. Šampionski naslov branijo Francozi.

Ves Katar že nekaj mesecev diha z nogometom. FOTO: osebni arhiv

Prvenstvo, ki mu že od izbora Katarja za gostitelja sledijo kritike in dvomi, bo od blizu spremljala tudi Slovenka Martina Jakob Emeršič. Nekdanja odbojkarica je namreč pred slabim desetletjem, kmalu po koncu športne kariere, zamenjala okolje in se službeno, je namreč športna fizioterapevtka, podala v neznano v Katar, kjer se je z možem Anžetom, nekdanjim hokejistom, ustalila in si ustvarila družino. Iz prve roke je za spletno Družino odgovorila na kritike in očitke Katarju, zlasti glede človekovih pravic, in pojasnila, zakaj jo država iz dneva v dan bolj navdušuje.

Osebna izkaznica Katarja: ima skoraj 3 milijone prebivalcev, med njimi je le peščica, med 10 in 15 %, državljanov, ostali so Nekatarci. Velja za najbogatejšo državo na svetu. Uradni jezik v državi je arabski, večinska religija pa islam. Na čelu države je emir, šejk Tamim bin Hamad Al-Thani.

V zadnjih letih kar nekaj stopnic navzgor

Katar odšteva še zadnje minute pred največjim športnim spektaklom v zgodovini GCC-regije (arabskih zalivskih držav) Bližnjega vzhoda. Naša sogovornica prikima, da vsi državljani in prebivalci že nekaj let dihajo s Katarjem in si želijo soustvariti eno najlepših zgodb v zgodovini nogometa. »V zadnjem desetletju je Katar nenačrtno postal naš drugi dom in nemogoče je razložiti, kakšno preobrazbo je doživel v tem času. Tehnološki razvoj, kulturni napredek, varnost, promet, spoštovanje in sprejemanje drugačnosti so v zadnjih 5 letih stopili kar nekaj stopnic navzgor,« uvodoma poudari Martina Jakob Emeršič.

Katar velja za najbogatejšo državo na svetu. FOTO: osebni arhiv

V medijih se dela krivica Katarcem in Katarju

Kot doda, so Katarci nasploh izjemno gostoljubni in prijazni ljudje, ki vsakogar sprejmejo odprtih rok. »Njihova največja vrlina je, da spoštujejo tradicijo in kulturo Katarja ter to do neke mere pričakujejo tudi od obiskovalcev ali drugih rezidentov države. S tem se ohranja varnost, dobro vzdušje in kulturna ozaveščenost. Danes se v medijih dela krivica tako Katarcem kot njihovi državi nasploh,« nekdanja odbojkarica odločno stopi v bran državi, ki je postala drugi dom njene družine.

Morda niste vedeli? Prva katoliška cerkev v Katarju, cerkev Rožnovenske Marije v glavnem mestu Dohi, je bila posvečena 14. marca 2008. V Katarju sicer živi okrog 200.000 katoličanov.

Alkohol je v muslimanskih državah prestiž

Cene so primerne standardu države, tako da težko reče, da so zasoljene, so se pa zaradi SP dvignile za 15 do 20 %, kar pa je po Martininem mnenju normalna tržna poteza, saj se je to doslej zgodilo še v vsaki državi gostiteljici. Največ govora v medijih je o alkoholu. »Alkohol je v muslimanskih državah prestiž. Vsi, ki nismo muslimanske vere, imamo oziroma lahko pridobimo licenco za alkohol in ga kupimo v trgovini za alkohol, enako velja za izdelke iz svinjine. Cena 0,5 litra piva je med prvenstvom 50 katarskih rialov, torej med 12 in 13 €, pred SP pa je bila od 35 do 40 rialov oziroma 10 do 11 €. Če primerjam ceno piva s ceno kapučina na zagrebškem letališču – 4,5 € –, se mi niti ne zdi zasoljena,« poudari Martina Jakob Emeršič.

Družina Emeršič na prizorišču letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva. FOTO: osebni arhiv

Pozitivno presenečeni glede organizacije

Glede organizacije so vsi pozitivno presenečeni, zaenkrat vse poteka zelo organizirano in tekoče. Preureditev prometa je v veljavi že od 1. novembra, tudi zato, da se lahko prebivalci Katarja navadijo in si prilagodijo dnevno rutino. Kot pojasnjuje sogovornica, je poskrbljeno za brezplačni avtobusni prevoz in metro za vse obiskovalce po vsej Dohi. Obiskovalci dobijo tudi brezplačno telefonsko sim-kartico z mobilnimi podatki za tri dni, ob plačilu 50 rialov pa tudi zagotovljeno zdravstveno zavarovanje do konca prvenstva.

Nogometno SP 2022: udeleženih je 32 držav s šestih celin; tekme bodo potekale na osmih štadionih v petih mestih; maskota prvenstva je duhec La'eeb; naslov svetovnega prvaka brani Francija.

Otroške počitnice od 17. novembra do 1. januarja

»Kar pa se tiče nas, je delovni čas skrajšan za vse zaposlene, ki ne delajo v zdravstvu, notranjem ali zunanjem ministrstvu in še v nekaj drugih nujnih organizacijah. Otroci imajo počitnice od 17. novembra do 1. januarja 2023. Vsi štadioni so bili testirani in so stoodstotno pripravljeni za milijone obiskovalcev. Zabavne cone so na več lokacijah, ogromno je koncertov, na vsakem koraku so različni družabni dogodki,« trenutni vsakdan opiše Martina Jakob Emeršič.

Za spektakel bo v Katarju poskrbljeno. FOTO: osebni arhiv

Tudi za ekipe poskrbljeno na najvišji možni ravni

Tudi za ekipe je poskrbljeno na najvišji možni ravni. Sogovornica ponosno pove, da zdravstveno oskrbo za vse ekipe usklajujejo in zagotavljajo v kliniki Aspetar, v kateri je zaposlena tudi sama – tam imajo vse reprezentance 24-urni takojšnji dostop do vseh storitev: zdravniških, kirurških, rehabilitacijskih, radioloških, ravno tako skušajo zagotovimo vso dodatno opremo, ki jo potrebuje reprezentančno zdravstveno osebje. »Organizacijsko je Katar zaenkrat dokazal, da je pripravljen gostiti tak dogodek. Vsekakor pa počakajmo na konec prvenstva, v mesecu dni se lahko zgodi še marsikaj,« poudari nekdanja odbojkarica (na mivki).

Te dni v Katarju. FOTO: osebni arhiv

Morda niste vedeli? Slovenske reprezentance v Katarju ni in tako ostaja pri dveh nastopih na svetovnih prvenstvih, leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem ter leta 2010 v Južni Afriki. Bodo pa v Katarju slovenske barve zastopali sodniki: glavni Slavko Vinčić in pomočnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

O spoštovanju človekovih pravic

Najbolj pereča tema zadnjih tednov pa je (ne)spoštovanje človekovih pravic v Katarju. Britanska pevska zvezdnica kosovskega porekla Dua Lipa je zavrnila možnost, da bi nastopila na otvoritveni slovesnosti, češ da bo Katar »z veseljem obiskala, ko bo izpolnil obljube o spoštovanju človekovih pravic, ki se jim je zavezal, ko je bil izbran za gostitelja prvenstva«. Tudi legendarni britanski pevec Rod Stweart je pojasnil, da ne bi bilo prav nastopiti v državi, ki »sistematično krši človekove pravice, prepoveduje istospolno usmerjenost in izkorišča migrantske delavce.« Guardian je zapisal, da je v Katarju, odkar je uradno postal gostitelj SP, do februarja lani umrlo 6500 delavcev migrantov iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke.

Dobrodošlica za reprezentance udeleženke. FOTO: osebni arhiv

Katar želi ugoditi zahtevam drugim in hkrati ostati zvest svoji kulturi

»Mediji imate ogromen vpliv na mišljenje ljudi. Dua Lipa, Rod Stewart in podobni vplivneži so izrazili svoje mnenje in sprejeli odločitev nenastopanja zaradi kršenja človekovih pravic. To so njihovi razlogi in njihove odločitve in nič ni narobe s tem. Človekove pravice so obširna tema. Katar je v zadnjih letih, od leta 2018, izvedel ogromno reform na to temo. Želi si sodelovanja in razumevanja drugih kultur, obenem pa se pričakuje, da tudi drugi razumejo in spoštujejo njegovo kulturo. Primeri kršenja človekovih pravic so po vsem svetu, tudi Slovenija ni izjema. Katar je trenutno toliko bolj napadan zaradi SP. Želi ugoditi zahtevam drugim in hkrati ostati zvest svoji kulturi, to ravnovesje pa je zelo težko doseči,« poudari Martina.

Katar bo mesec dni središče nogometnega sveta. FOTO: osebni arhiv

Martina Jakob Emeršič: 37 let; nekdanja dvoranska odbojkarica in odbojkarica na mivki, dvakratna državna prvakinja na mivki v navezi z Andrejo Vodeb; po koncu športne kariere se je kot športna fizioterapevtka zaposlila na eni najbolj znanih svetovnih športnih klinik Aspetar v Katarju; z možem Anžetom, nekdanjim hokejistom, imata sina Luka in hčerko Elo.

Nikoli se ni počutila, da bi ji bile kratene človekove pravice

Osebno se ni v Katarju doslej še nikoli počutila, da bi ji bile kratene človekove pravice, »morda tudi zato, ker se zavedam, da sem v državi z drugačno kulturo, in to želim spoštovati, tako kot oni spoštujejo našo kulturo, ko me obiščejo v Sloveniji. Preveč je govora o pravicah, premalo o dolžnostih,« poudarja sogovornica.

Na skupinski fotografiji kolektiva je Martina Jakob Emeršič v spodnji vrsti druga z leve. FOTO: osebni arhiv

Težko sprejela vročino, pesek v zraku, nepitno vodo, malo zelenja

Ko se ozre nazaj, podčrta, da je v Katar prvič stopila 22. maja 2013, in ni ji žal. Prvi dve leti sta minili zlasti v spoznavanju kulture in drugačnega načina življenja, saj je leto pred tem tudi dokončno zapečatila svojo športno (odbojkarsko) pot. »Najtežje se je bilo privaditi na njihovo razmišljanje, saj je nam najbolj logična rešitev zanje znanstvena fantastika – in obratno. Kot drugo pa je bilo zelo težko sprejeti vročino (poleti živo srebro prekorači 50 stopinj Celzija), pesek v zraku (peščeni viharji), nepitno vodo, zelo malo zelenja in nič hribov in gora,« odvrne Martina Jakob Emeršič.

Nogometna svetovna prvenstva: najuspešnejše države v zgodovini so Brazilija s petimi ter Nemčija in Italija s po štirimi lovorikami; od zadnjega neevropskega zmagoslavja (Brazilija leta 2002) minevata že dve desetletji; prvi svetovni prvak je leta 1930 postal Urugvaj; doslej so bili šampioni le južnoameriške ali evropske reprezentance.

Otroka od tretjega leta starosti zapojeta slovensko in katarsko himno

Poročena je z nekdanjim hokejistom Anžetom Emeršičem, njun prvi otrok Luka je bil rojen v Katarju in takrat je Katar postal njihov drugi dom. Zdaj Luka in njegova sestrica Ela obiskujeta zasebno angleško šolo, vendar pa se starša trudita, da je slovenščina še vedno njun prvi jezik. »Ponosno lahko rečeva, da najina otroka od tretjega leta starosti zapojeta slovensko in katarsko himno,« se namuzne Martina. In čeprav ne mine dan, ko si ne bi želela nazaj v Slovenijo, jo Katar iz leta v leto bolj navdušuje.

Navijači bodo imeli kaj videti. FOTO: osebni arhiv

Družine imajo po 5 do 6 otrok

»Država raste v vseh pogledih, najbolj fascinantno se mi zdi, kako se znajo učiti iz lastnih napak in vedno stremijo k izboljšanju. Seveda k temu pripomore, da je Katar najbogatejša država na svetu in jim zato izboljšave s finančnega vidika ne predstavljajo ovir. Kot država podpirajo in vedno najprej poskrbijo za svoje državljane in ohranjajo svojo kulturno dediščino. Državljani so izjemno družinsko usmerjeni, družine imajo povprečno po 5 do 6 otrok, eden od njih bo vedno poskrbel za starše, ko pridejo v stara leta,« razloži sogovornica.

V Katarju imamo versko območje, na katerem se nahajajo vsi verski objekti. Katoliška cerkev je denimo ena največjih v verskem območju in obredi v njej potekajo večkrat dnevno. (Martina Jakob Emeršič)

Večkrat dnevno obredi v katoliški cerkvi

Tudi ženske so, nadaljuje, v Katarju vedno bolj spoštovane tudi v poslovnih vodah, po zgledu prve dame Sheikhe Moze. Pa vera? »Spoštujejo in so zvesti svoji veri in kulturi, pa vendar so odprti in sprejemajo vse. V Katarju imamo versko območje, na katerem se nahajajo vsi verski objekti. Katoliška cerkev je denimo ena največjih v verskem območju in obredi v njej potekajo večkrat dnevno. Prilagojeno je vsem,« pojasni športna fizioterapevtka, a v isti sapi doda, da ima Katar seveda še veliko pomanjkljivosti, pa vendar iz dneva v dan stremi k napredku, saj mu je končni cilj zadovoljstvo državljanov in prebivalcev.

Martina Jakob Emeršič z očetom Janezom. FOTO: osebni arhiv

Sin je navdušen nogometaš

Martino je tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Katarju obiskal tudi njen oče Janez. Z družino si bodo ogledali dve nogometni tekmi; vstopnic za dvoboje Katarja sicer niso dobili, bodo pa na tribunah na tekmah med Savdsko Arabijo in Argentino ter med Hrvaško in Marokom. »Za otroka bo to velika dogodivščina, predvsem za sina, ki je navdušen nogometaš.«

Morda niste vedeli? Doha ima najdaljšo neprekinjeno kolesarsko pot na svetu. Olimpijska kolesarska steza je dolga 33 kilometrov in je bila dokončana predlani.

Vesela in ponosna, da sta del nogometne zgodbe v Katarju

Tako Martina kot njen mož Anže sta z največjim športnim dogodkom leta tudi neposredno povezana. V Aspetarju, kjer dela kot športna fizioterapevtka, so »prva zdravstvena linija« za vse ekipe in »na poziv«: »V zadnjih dveh letih smo imeli v Aspetarju ogromno obiskov in nadzorov iz Mednarodne nogometne zveze (FIFA) glede varnosti in zaščite podatkov, tako da smo pripravljeni. Tudi moj mož Anže je neposredno povezan, saj na Univerzi za znanost in tehnologijo v Dohi gostijo ekipo Švice. Anže je glavni za šport in 'aquatic' ter odgovoren za vse športne dogodke in sodeluje pri organizaciji vseh zadev, ki jih švicarska reprezentanca potrebuje za trening. Oba sva vesela in ponosna, da sva del nogometne zgodbe v Katarju,« še zadovoljno pove Martina Jakob Emeršič.

Katarci so izjemno gostoljubni in prijazni ljudje. FOTO: osebni arhiv

Nalaganje
Nazaj na vrh