Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ronaldinho, Immobile in druge nogometne zvezde skupaj s papežem počastili spomin na Maradono [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 11. 2022 / 09:33
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 11:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ronaldinho, Immobile in druge nogometne zvezde skupaj s papežem počastili spomin na Maradono [VIDEO]
Nogometni zvezdnik Ciro Immobile je papežu podaril nogometno žogo, narejeno iz koščkov blaga in vrvice. FOTO: Vatican Media

Ronaldinho, Immobile in druge nogometne zvezde skupaj s papežem počastili spomin na Maradono [VIDEO]

»Drobna semena miru« v svetu, ki ga zaznamujejo vojne in uničenje, v svetu, v katerem največje naložbe izvaja orožarska industrija: tako je papež Frančišek označil nogometno tekmo za mir, ki jo prireja Papeška fundacija Scholas Occurrentes in so jo sinoči že tretjič odigrali na olimpijskem stadionu v Rimu - letos še bolj simbolično kot kdaj koli prej.


Svetovno znani nogometaši so prvi dve tekmi odigrali 1. septembra 2014 in 12. oktobra 2016, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. Pred sinočnjo tekmo pod geslom »Igramo za mir« je sveti oče športnike, organizatorje, njihove družine in prijatelje sprejel v zasebno avdienco v dvorani Pavla VI., kjer je bila v središču pozornosti poslikava v čast velikanu nogometa Diegu Armandu Maradoni, ki mu je bila tekma tudi posvečena. Argentinski nogometaš, ki je umrl novembra 2020, je sodeloval na obeh prejšnjih tekmah za mir in je vodil ekipo papeške fundacije. Papež je vsem zbranim podelil svoj blagoslov za to pobudo, ki je konkreten izraz za »zastonjskost miru«.

V vatikanski  dvorani Pavla VI. je bila v središču pozornosti poslikava v čast velikanu nogometa Diegu Armandu Maradoni. FOTO: Vatican Media

Nogometni prvaki skupaj v papeževi nogometni tekmi za mir

»Največji izdatki na svetu so danes namenjeni orožarski industriji. Kajti ljudje vedno mislijo na vojne, na uničenje,« je papež začel svoj kratek pozdrav v italijanščini in se zahvalil igralcem, ki so prišli iz »različnih krajev, oddaljenih krajev«, da bi odigrali tekmo v imenu miru. »Vzeli so si čas, da pridejo sem in igrajo za mir,« je nadaljeval Frančišek. Mir, »ki se prenaša na tak način, s takšnimi dejanji: dejanji bližine, dejanji prijateljstva, dejanji vedno stegnjene roke, ne s kamnom v roki, da bi ga vrgli«.

Želimo mir v svetu, ki nenehno stremi k vojnam in uničenju.

Gre za majhna dejanja, ki pa so semena miru, ki lahko spremenijo svet, je poudaril papež Frančišek in se zahvalil za tekmo, na kateri so sodelovali tudi ruski in ukrajinski nogometaši, njen namen pa je bil posredovati naslednje sporočilo: »Želimo mir v svetu, ki nenehno stremi k vojnam in uničenju.« Papež je vsem udeležencem sinočnje tekme ob slovesu zaklical: »Zahvaljujem se vam!«

Papež je nogometaše, njihove družine in prijatelje pred sinočnjo tekmo sprejel v zasebno avdienco. FOTO: Vatican Media

»Športna tekma je pomembnejša od osvojitve ozemlja«

In »hvala«, je dodal papež, »ker ste nam pokazali, kako je usnjena žoga z zastonjskostjo igre pomembnejša od osvajanja ozemlja z vojnami ...« Papež je imel v mislih točno določeno žogo, narejeno iz koščkov blaga in vrvice, ki jo je nekdanji zvezdnik Borussie iz Dortmunda (BVB) in sedanji član Lazia Ciro Immobile podaril papežu v znak preprostosti športa, kot je nogomet, ki predstavlja prijateljstvo in bratstvo.

Adrian Pallarols in papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Tesno prijateljstvo

O pomenu sinočnjega dogodka je pred tekmo spregovoril tudi papežev srebrar in prijatelj Adrian Pallarols, ki je oblikoval pokal za letošnjo nogometno tekmo za mir. 

Papež Frančišek je poročil Adriana in njegovo ženo ter krstil njune otroke.

Papež Frančišek je poročil Adriana in njegovo ženo ter krstil njune otroke. Srebrar sedme generacije se je redno srečeval z nadškofom iz Buenos Airesa ter se ob mleku in piškotih, ki so jih pripravljale nune, z njim pogovarjal o teologiji in umetnosti. Spoznala sta se leta 2002 med obnovo stolnice v Buenos Airesu, leta 2005 pa sta skupaj izdelala kelih, ki sta ga podarila takratnemu papežu Benediktu XVI. Adrian Pallarols je v preteklosti že izdelal pokal za nogometno tekmo za mir, leta 2015 pa je izdelal kelih, ki ga je papež uporabil med mašo, darovano v newyorškem Madison Square Gardnu.

Na sinočnji tekmi je zaigral tudi brazilski zvezdnik Ronaldinho. FOTO: Vatican Media

Tekma za mir

V pogovoru za Vatican News je poudaril, kako je to srečanje, na katerem priznani nogometaši igrajo brezplačno, da bi spodbujali mir, zelo pomembno: »Namen tega srečanja je pomoč pri zbiranju denarja za uboge, poskrbeti za otroke, za katere papež Frančišek vedno znova poziva, da so potrebni pomoči, druženje, da vidimo, kaj lahko naredimo za druge, kako lahko pomagamo, da bi tudi drugi imeli boljše življenje.«

Srebrna oljka je simbol, ki kaže, da s sajenjem in skrbjo za rastlino poženemo korenine za projekt življenja.

Pallarols je izrazil svoje veselje ob vnovičnem srečanju s papežem in povedal, da je sveti oče med avdienco v vatikanski dvorani zbranim predstavil majhno srebrno skulpturo oljke, ki jo je izdelal argentinski srebrar. Srebrna oljka, tako Adrian Pallarols, je »simbol, ki kaže, da s sajenjem in skrbjo za rastlino poženemo korenine za projekt življenja«.

Srebrna oljka Adriana Pallarolsa. FOTO: Vatican Media

Kipec in Maradona

Umetnik je pojasnil, da ima kipec oljke na zadnji strani majhno ploščico, ki so jo podpisali papež in drugi zbrani, da bi se spomnili svetovnega nogometnega prvaka Diega Armanda Maradone in počastili njegov spomin. »To bo prva tekma brez njega. Bil je eden največjih podpornikov projekta,« je spomnil Pallarols: »Vsi so podpisali to delo, da bi se mu poklonili.«

Sodelujoči na sinočnji nogometni tekmi za mir. FOTO: Vatican Media

Sinočnjo tekmo so predvajali tudi na italijanski televiziji. Na dogodku so sodelovali igralci Ronaldinho, Buffon, Caniggia, Ciro Ferrara, Diego Maradona ml., Hristo Stoičkov, Nicolas Burdisso, Martin Demichelis, Daniel Osvaldo, Eric Abidal, Henrikh Mjitaryán, Diego Perroti, Ciro Immobile, Vincent Candela, Antonio Di Natale, Zaccardo, Vincenzo Iaquinta, Ivan Rakitić , Legrottaglie, Roman Weidenfeller, Zé Maria, Ricardo López Felipe, Simone Perrota, Fabio Cannavaro, Paulo Futre, Bruno Alves, Roberto Tucu Pereyra, Pablo Zavaleta, Miroslav Klose, Shota Arveladze, Hugo Almeida, Robert Pires, Gökan Inler, Fabio Galante, Antonio Benarribo, Alejand Chori, Dominguez, Sebastien Frey in Gianluca Zambrotta.

Nogometna žoga za papeža. FOTO: Vatican Media

Papeška fundacija Scholas Occurrentes se je od svoje ustanovitve razvila v svetovno mrežo šol, ki si delijo sredstva, imajo skupne cilje in posebno pozornost namenjajo tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč. Korenine Scholas Occurrentes najdemo v izobraževalnih projektih, ki so bili na pobudo takratnega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia, zdaj papeža Frančiška, ustvarjeni za otroke v revnih predelih mesta Buenos Aires.

Skupinska fotografija s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh