Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rim: prijateljska nogometna tekma proti izključevanju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 11. 2021 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rim: prijateljska nogometna tekma proti izključevanju
Kardinal Ravasi predstavlja uradni dres vatikanske ekipe FOTO: Vatican Media

Rim: prijateljska nogometna tekma proti izključevanju

Moštvo Svetovne romske organizacije in papeževa ekipa Fratelli tutti bosta v nedeljo, 21. novembra, odigrala prijateljsko nogometno tekmo na vadbenem stadionu italijanskega nogometnega kluba Lazio.

Kot poroča spletni portal Vatican News, bosta ekipi prijateljsko tekmo odigrali na pobudo papeža Frančiška, športni dvoboj »Fratelli Tutti« pa bo po besedah Papeškega sveta za kulturo dosti več kot »zgolj prijateljska tekma«, so sporočili na torkovi tiskovni konferenci v Vatikanu.

Papeževa rimska škofija z različnimi projekti spodbuja k vključevanju Romov in drugih najbolj ranljivih oseb.

Tekma je predvidena v nedeljo ob 14. uri in 30 minut, omenjeni stadion pa leži okoli 25 kilometrov severno od Rima. Ob tej priložnosti bodo zbirali tudi sredstva v podporo projektu »A kick against exclusion« (Brca proti izključevanju), ki jo oglašuje papeževa rimska škofija, z njo pa želi spodbuditi k vključevanju Romov in drugih najbolj ranljivih oseb.

Šport, kultura in etika

Nogomet ima kulturno in etično vrednost, ne le družbene, je na torkovi predstavitvi dogodka pojasnil kardinal Gianfranco Ravasi, predsednik Papeškega sveta za kulturo. Kot je dejal, je papež Frančišek izvedbo pobude zaupal omenjenemu papeškemu svetu in športnemu društvu Athletica Vaticana. Že od vsega začetka je šport predstavljal nekaj temeljno antropološkega, je zatrdil kardinal. Zaradi njegove ustvarjalnosti in svobode so ga vedno povezovali s kulturo. V klasični grški kulturi je bil šport povezan s književnostjo, pesništvom, gledališčem in mitologijo.

Že od vsega začetka je šport predstavljal nekaj temeljno antropološkega. (kardinal Gianfranco Ravasi)

Na predstavitvi dogodka so bili navzoči tudi rimski pomožni škof Benoni Ambarus, Claudio Lotito, predsednik nogometnega kluba Lazio, in Ciro Immobile, kapetan nogometnega moštva Lazio. Predstavniki Svetovne romske organizacije so se priključili prek video povezave s svojega sedeža v Zagrebu, pri tem pa je sodeloval tudi apostolski nuncij na Hrvaškem, nadškof Giorgio Lingua.

Ciro Immobile »v akciji« FOTO: Vatican Media

Papeževa ekipa

Papež Frančišek bo obe moštvi sprejel v avdienco v soboto, 20. novembra, športniki pa mu bodo ob tej priložnosti podarili uradni dres ekipe Fratelli Tutti s številko 1.

Papež bo v dar prejel uradni dres ekipe Fratelli Tutti s številko 1.

»Papeževo ekipo – Fratelli Tutti« sestavljajo švicarski gardisti, zaposleni v Vatikanu, njihovi otroci ter duhovniki z vatikanskega državnega tajništva, iz rimske kurije in s papeške diplomatske akademije. Za moštvo Fratelli Tutti bodo zaigrali tudi trije mladi migranti, za katere skrbijo pri rimski Skupnosti sv. Egidija, in mladenič z Downovim sindromom, ki sicer sodeluje na dogodkih paraolimpijskih iger, s čimer želijo v Vatikanu konkretno pričevati o vključevanju vseh ljudi in pomenu nedeljske tekme.

Proti rasizmu in diskriminaciji

V izjavi, objavljeni pred torkovo predstavitvijo dogodka, je Papeški svet za kulturo dejal, da je papež sprejel predlog Svetovne romske organizacije za priredbo nogometne tekme, s katero naj bi obnovili obvezo za prizadevanje proti rasizmu in diskriminaciji.

Pri omenjenem svetu so izrecno spomnili na papeževo gesto vključevanja, ko je sveti oče med potovanjem na Slovaško v letošnjem septembru obiskal tudi romsko četrt Luník IX v Košicah, kjer živi največja skupina Romov na Slovaškem.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh