Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež mladim: »Sanjajte brez strahu« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 09. 2021 / 19:35
Oznake: Družba, Mladi, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 22:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež mladim: »Sanjajte brez strahu« [VIDEO]
Srečanje je potekalo na stadionu Lokomotiva v Košicah. FOTO: Vatican Media

Papež mladim: »Sanjajte brez strahu« [VIDEO]

Papež Frančišek se je v okviru obiska na Slovaškem popoldne srečal z mladimi. Med drugim je odgovarjal na njihova vprašanja ter jih spodbudil k resnični ljubezni, za katero je po njegovih besedah potrebno junaštvo.

Papež je poudaril, da je ljubezen lepa, a nikakor lahka. Mlade je pozval, naj ljubezni ne banalizirajo, saj »ne pomeni imeti vse in takoj, ne ustreza logiki uporabi in odvrzi. Ljubezen je zvestoba, dar, odgovornost.«

FOTO: Vatican Media

Sanjajte brez strahu

Papež je mlade spodbudil, naj brez strahu sanjajo o tem, da bi si »ustvarili družino, rodili in vzgojili otroke, preživeli življenje skupaj z drugo osebo, ne da bi se sramovali svojih slabosti, saj obstaja on ali ona, ki jih sprejema in ljubi, ki te ljubi takšno ali takšnega kot si. Sanje, ki jih imamo, nam govorijo o življenju, ki si ga želimo.« Velike sanje niso dober avto, modna obleka ali izjemne počitnice. »Ne poslušajte tistih, ki vam govorijo o sanjah in vam prodajajo iluzije: so manipulatorji sreče,« papeževe besede navaja Radio Vatikan.

Pomembne korenine

Da bi ljubezen obrodila sadove, so po papeževih besedah pomembne korenine. Danes obstaja nevarnost, da bi odraščali izkoreninjeni, je dejal in poudaril, da če smo polni virtualnih sporočil, tvegamo, da bomo izgubili svoje prave korenine.

Odmik od življenja, fantaziranje v prazno, ni dobro za nas, je skušnjava zla. Bog želi, da smo z nogami trdno na tleh, povezani z življenjem, nikoli zaprti, ampak vedno odprti za vse! (papež Frančišek)

FOTO: Vatican Media

 Papež Romom: Nihče ne sme čutiti, da ni na pravem mestu

Papež Frančišek se je popoldne srečal tudi z romsko skupnostjo v četrti Luník IX. v Košicah, kjer je nagovoril zbrane. »Nihče v Cerkvi se ne sme čutiti, da ni na pravem mestu ali da je odrinjen na rob. To ni samo način, da se reče tako, ampak je način biti Cerkev. Kajti biti Cerkev je živeti kot sklicani skupaj od Boga, in se čutiti naslovniki življenja, biti del iste ekipe. Da, ker nas Bog želi tako, vsakega drugačnega, a vse zbrane okoli Njega. Gospod nas vidi skupaj,« je dejal papež.

FOTO: Vatican Media

Pogosto predmet predsodkov in sodb

Kot je poudaril Sveti oče, so Romi prepogosto predmet predsodkov, neizprosnih sodb, diskriminatornih stereotipov, obrekovalnih besed in dejanj. »S tem smo vsi postali bolj revni, revni človečnosti. To, kar nam pomaga ponovno pridobiti dostojanstvo, je prehod iz predsodkov k dialogu, iz zaprtosti k integraciji.«

Zapiranje oseb v geto ne reši ničesar. Ko se povečuje zapiranje, slej ko prej izbruhne jeza. Pot do mirnega sobivanja je integracija. Gre za organski proces, sicer počasen, a vitalen, ki se začne s medsebojnim poznavanjem ter se potrpežljivo nadaljuje in gleda v prihodnost. (papež Frančišek)

Prihodnost pripada otrokom

Papež Frančišek je zbranim položil na srce, da sanje otrok ne smejo naleteti na naše pregrade. »Oni hočejo rasti skupaj z drugimi, in sicer brez ovir in zaprek. Zaslužijo si integrirano in svobodno življenje. Oni namreč navdihujejo daljnosežne izbire, ki ne iščejo takojšnjega soglasja, ampak gledajo na prihodnost vseh.« Dodal je, da treba za otroke storiti pogumne odločitve, tako za njihovo dostojanstvo kot vzgojo, da bodo dobro zakoreninjeni v svojih izvirih, a istočasno, da ne bodo ostali brez vsakršne možnosti.

Vse vas vabim, da greste z zaupanjem korak za korakom onkraj strahov, okraj ran preteklosti s poštenim delom, z dostojanstvom, da služite vsakdanji kruh, z vlivanjem medsebojnega zaupanja. Vse to pa z molitvijo drug za drugega, saj je to tisto, kar nas usmerja in nam daje moč. Spodbujam vas, blagoslavljam vas in vam prinašam objem vse Cerkve. Hvala. Palikerav. (papež Frančišek)


Nalaganje
Nazaj na vrh