Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: začnite pogovor, vprašajte Gospoda, kako je [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 11. 2022 / 13:01
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: začnite pogovor, vprašajte Gospoda, kako je [VIDEO]
Papež: obupanost in zdrava žalost sta nujni za napredovanje v življenju. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: začnite pogovor, vprašajte Gospoda, kako je [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu nadaljeval katehezo na temo razločevanja in ob tem vernike povabil, naj sprejmejo obupanost in »zdravo« žalost, ki sta nujni za napredovanje v življenju.

V nagovoru vernikom, zbranim na Trgu sv. Petra, je sveti oče poudaril, da nam današnja Božja beseda kaže, »kako pomembno je brati, kar se v nas poraja, da ne bi sprejemali prenagljenih odločitev, spodbujenih s čustvi trenutka, ki bi jih obžalovali, ko bi bilo prepozno«.


Pomen obupanosti

V tem smislu, je pojasnil papež, »je lahko tudi duhovno stanje, ki mu pravimo obupanost, priložnost za rast«. Sveti oče je opozoril, da »obupanost povzroča 'vzburjenje duše' in nas ohranja budne«, saj brez te »zdrave žalosti tvegamo, da bomo vedno ostali na površju stvari in nikoli ne bomo vzpostavili stika s središčem lastnega obstoja«.

Obupanost nam ponuja priložnost za rast.

Po papeževih besedah je obupanost tudi povabilo k zastonjskosti, »da ne delujemo vedno in samo z namenom čustvenega zadovoljstva«. Dejansko, je nadaljeval, »nam obupanost ponuja priložnost za rast«. Nato je navzoče prosil, naj se spomnijo na svoje otroštvo, saj se pogosto zgodi, da kot otroci »iščemo svoje starše, da bi od njih nekaj dobili«. »Ne iščemo jih zaradi njih samih, ampak zaradi koristi,« je dejal papež in dodal: »In vendar so največji dar oni, naši starši, in to razumemo postopoma, ko odraščamo.«

Mnoge naše molitve so prošnje za usluge, naslovljene na Gospoda, brez pravega zanimanja zanj.

Pogovor v molitvi

Papež Frančišek je spomnil, da so temu podobne tudi mnoge naše molitve: »So prošnje za usluge, naslovljene na Gospoda, brez pravega zanimanja zanj.« Morda se zdi čudno, da Gospoda vprašamo, kako se ima, je dejal papež, vendar je to v resnici »lep način, da vstopimo v resničen, iskren odnos z Njim, s tistim, ki je hotel z nami v polnosti deliti svoje življenje«.

Vstopite v odnos z živim Bogom

Ob koncu kateheze je papež zbrane vernike spomnil, da »duhovno življenje ni tehnika, ki nam je na voljo, ni program za notranje 'dobro počutje', ki bi ga morali načrtovati sami«. V resnici, je nadaljeval, gre za odnos z živim Bogom, ki ga ni mogoče razporediti v naše kategorije«.

Obupanost, je še enkrat spomnil Frančišek, »je najjasnejši odziv na ugovor, da je izkušnja Boga oblika sugestije, preprosta projekcija naših želja«. »Tisti, ki molijo, se zavedajo, da so izidi nepredvidljivi: izkušnje in odlomki iz Svetega pisma, ki so nas pogosto navduševali, se nas danes, zanimivo, ne dotaknejo.

S preizkušnjo se odločno soočite, s pomočjo Božje milosti, ki je nikoli ne zmanjka.

In prav tako nepričakovano izkušnje, srečanja in branja, ki jim nikoli nismo posvečali velike pozornosti ali pa smo se jim raje izogibali, recimo izkušnja križa, prinašajo nepričakovan mir,« je poudaril cerkveni voditelj.

Na koncu je papež Frančišek vse vernike pozval, naj nikoli ne obupajo, tudi ko se soočajo s težavami: »S preizkušnjo se odločno soočite,« je poudaril, »s pomočjo Božje milosti, ki je nikoli ne zmanjka.«

Opustošenje po ruskih napadih v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Papež molil za umiritev razmer v Ukrajini in se spomnil žrtev atentata v Turčiji

Ob koncu današnje avdience je papež molil, da bi želja po miru v Ukrajini prevladala nad morebitnim zaostrovanjem razmer, spomnil pa se je tudi žrtev terorističnega napada v Carigradu.

K molitvi je povabil tudi zbrane vernike, da bi Gospod »spreobrnil srca tistih, ki še vedno želijo sodelovati v vojni«. Spodbudil jih je tudi k »nenehni molitvi, da bi Gospod Ukrajincem dal tolažbo, trdnost v preizkušnjah in upanje na mir«.

Nalaganje
Nazaj na vrh