Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež o obisku Bahrajna: dialog je kisik miru

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 11. 2022 / 10:35
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež o obisku Bahrajna: dialog je kisik miru
Zakaj je papež želel obiskati Bahrajn, to majhno državo z veliko muslimansko večino? FOTO: Vatican Media

Papež o obisku Bahrajna: dialog je kisik miru

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco, kot je običajno, spregovoril o svojem zadnjem apostolskem potovanju: minuli konec tedna je obiskal Kraljevino Bahrajn v Perzijskem zalivu.

»Seveda se lahko vprašamo, zakaj je papež želel obiskati to majhno državo z veliko muslimansko večino,« je voditelj Katoliške cerkve dejal zbranim romarjem na Trgu sv. Petra v Rimu. Še posebej, tako sveti oče, »ker je na voljo toliko drugih katoliških držav, ki bi jih lahko obiskal.

FOTO: Vatican Media

Vendar, je dejal, njegovo prvo potovanje v Bahrajn ni bilo »osamljeno dejanje«, temveč nadaljnji korak na poti dialoga in bratstva med kristjani in muslimani, ki jo je začel papež Janez Pavel II. »Dialog je kisik miru,« je poudaril Frančišek, in velike izzive lahko po njegovih besedah rešimo le skupaj.

Še veliko drugih vojn in oboroženih sporov obstaja, ki jih nikoli ne bo mogoče rešiti z otroško logiko orožja, temveč le z blago silo dialoga.

»Mislim na noro vojno, noro!, ki jo trpi Ukrajina,« je dejal sveti oče. In še veliko drugih vojn in oboroženih sporov, ki jih nikoli ne bo mogoče rešiti z »otroško logiko orožja«, na primer v Siriji, Jemnu ali Mjanmaru, »temveč le z blago silo dialoga«. »Vojne uničujejo človeštvo, uničujejo vse,« je poudaril Frančišek.

FOTO: Vatican Media

Veliko pomembnih srečanj v Bahrajnu

Za dialog pa so nujno potrebna srečanja. Med potovanjem je imel veliko pomembnih srečanj, je pojasnil sveti oče. Na primer s svojim »dragim bratom«, velikim imamom v Kairu Ahmedom al-Tayyebom. V Bahrajnu pa je prišlo tudi do srečanj in dialoga med kristjani. Prvo srečanje je bila ekumenska molitev za mir. Bratstvo je treba iskati in živeti. Izhajajoč iz lastne istovetnosti bi se moral vsak odpreti drugim in razširiti svoja obzorja.

FOTO: Vatican Media

Papež se je posebej zahvalil ekipi, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi potovanja: vsi so se zelo potrudili, da so omogočili takšno srečanje.

Voditelj Katoliške cerkve je Bahrajn obiskal med 3. in 6. novembrom. Spodbuda za papeževo 39. potovanje v tujino je bil »Bahrajnski forum za dialog«, ki so ga priredili pod pokroviteljstvom kralja Hamada bin Ise Al Khalifa.

Nalaganje
Nazaj na vrh