Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijonar v Indoneziji: število mrtvih po potresu še narašča

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2022 / 11:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijonar v Indoneziji: število mrtvih po potresu še narašča
Indonezija leži na potresno zelo dejavnem območju, kjer trči več plošč zemeljske skorje, kar vedno znova povzroča tresenje tal. FOTO: Vatican Media

Misijonar v Indoneziji: število mrtvih po potresu še narašča

Podobe indonezijskega otoka Java po potresu so »resnično zelo zaskrbljujoče«, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal poljski misijonar Marcin Schmidt, ki deluje na otoku Lombok v Indoneziji in ima precej prijateljev, ki živijo »zelo blizu epicentra potresa«.

V potresu na indonezijskem otoku Java je doslej umrlo že več kot 260 ljudi. Oblasti so sinoči sporočile, da je bilo ranjenih več kot 300 oseb, na tisoče ljudi je izgubilo domove. Na fotografijah in videoposnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, je videti porušene hiše in avtomobile, ki so pokopani pod ruševinami. Nekatere od teh fotografij je videl tudi duhovnik misijonar p. Marcin Schmidt: poslali so mu jih njegovi prijatelji. Nekateri med njimi živijo v bližini epicentra tokratne naravne katastrofe:

Žal je veliko vasi, ki so zaradi uničenih cest odrezane od sveta, zato je zelo težko priti do njih s sredstvi za reševanje.

»Zdaj si prizadevajo, da bi prišli na prizadeta območja. Aktivirana so vsa možna reševalna sredstva, na pomoč so napoteni vsi prostovoljci in tudi vojska. Predvsem pa še vedno poskušajo iz ruševin rešiti preživele. Žal je veliko vasi, ki so zaradi uničenih cest odrezane od sveta, zato je zelo težko priti do njih s sredstvi za reševanje.«

Med mrtvimi na desetine otrok

Vodja okrožja posebej prizadetega mesta Cianjur Herman Suherman je povedal, da je med mrtvimi več deset otrok. Cianjur in številna sosednja mesta v Zahodni Javi je že leta 2009 stresel potres z močjo 7,1 po Richterjevi lestvici. Takrat je umrlo najmanj 57 ljudi. Tokrat je obseg še hujši, je v pogovoru za spletni portal Vatican News poročal poljski misijonar p. Marcin Schmidt:

Večina žrtev in poškodovanih so žal otroci, saj nas je potres v Indoneziji prizadel sredi dneva, ob 13.20, sredi šolskega dne.

»V bolnišnicah, na trgih in ulicah v bližini bolnišnic je na stotine ranjenih. Večina žrtev in poškodovanih so žal otroci, saj nas je potres v Indoneziji prizadel sredi dneva, ob 13.20, sredi šolskega dne. Veliko otrok je bilo pri pouku, mnogi v koranskih šolah. To so razmere, ki resnično zahtevajo solidarnost z ljudmi, ki jih je prizadel ta veliki potres.«

Reševalci iščejo preživele. FOTO: Vatican Media

Pomoč, ki presega verske opredelitve

Po podatkih oblasti je imel ponedeljkov potres moč 5,6 po Richterju, epicenter pa je bil približno 75 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta Džakarta na globini 10 kilometrov. Potres so čutili tudi v večjih mestih Džakarta, Depok in Južni Tangieran. P. Schmidt:

Pomagajo vse verske skupnosti, saj so vse enako prizadete: uničene so bile cerkve in mošeje.

»Po zadnjih poročilih število smrtnih žrtev vztrajno narašča. Prizadeta je predvsem ena od pokrajin, približno 90 kilometrov južno od Džakarte. Govorimo o otoku Java, ki je mimogrede najbolj naseljen otok v Indoneziji. Pomagajo vse verske skupnosti, saj so vse enako prizadete: uničene so bile cerkve in mošeje, na primer cerkev župnije svetega Petra, pa tudi številne mošeje in šole, ki so stale blizu mošej.«

Potresi v Indoneziji so pogosti

Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču, potresno zelo dejavnem območju, kjer trči več plošč zemeljske skorje, kar vedno znova povzroča tresenje tal. Leta 2004 je potres z močjo 9,1 po Richterju pri otoku Sumatra na severu Indonezije sprožil cunami, ki je prizadel 14 držav in ob obalah Indijskega oceana ubil 226.000 ljudi, od tega več kot polovico v Indoneziji.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh