Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grčija legalizirala poroke in posvojitve za istospolne pare: »Otroci niso hišni ljubljenčki!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 02. 2024 / 10:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2024 / 10:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Grčija legalizirala poroke in posvojitve za istospolne pare: »Otroci niso hišni ljubljenčki!«
Novi zakon je razdelil državo, saj Grška pravoslavna cerkev odločno nasprotuje, da imajo istospolni pari možnost posvojitve otrok. FOTO: Pixabay

Grčija legalizirala poroke in posvojitve za istospolne pare: »Otroci niso hišni ljubljenčki!«

Grčija je postala prva država z večino pravoslavnega prebivalstva, ki je uzakonila poroke istospolnih partnerjev in njihovo pravico do posvojitve otrok, s čimer je močno razburila tamkajšnjo Pravoslavno cerkev in njene vernike.

Konec minulega tedna je grški parlament s 176 glasovi proti 76 izglasoval istospolne poroke, pari pa bodo imeli tudi pravico do posvojitve otrok, kot so poročali svetovni mediji. Sprejeti zakon je razdelil državo, saj Grška pravoslavna cerkev, ki je tesno povezana s številnimi vladnimi poslanci, odločno nasprotuje, da imajo istospolni pari možnost posvojitve otrok. Kot so pojasnili cerkveni predstavniki, so otroci istospolnih parov »obsojeni na odraščanje v povsem zmedenem okolju«.

Vsi ljudje so Božji otroci, vendar ne moremo reči, da je vse, kar počnejo, dobro.

Več tisoč vernikov se je v Atenah pred obravnavo zakona v parlamentu zbralo na protestnem shodu, kar pa ni ustavilo glasovanja grških poslancev. Po besedah voditelja grškega pravoslavja, atenskega nadškofa Hieronima, bo novi ukrep vlade »uničil socialno povezanost domovine«.

Atenski nadškof Hieronim med srečanjem s papežem Frančiškom decembra 2021. FOTO: Vatican Media

Cerkev za pravice otrok

Nadškof Hieronim je decembra lani, ko se je v Grčiji razvnela razprava o istospolnih porokah in istospolnem starševstvu, istospolno usmerjenost označil za »motnjo« in dejal, da ima Cerkev »svoja prepričanja … tisti, ki so v Cerkvi in verujejo, imajo svoj način življenja. Vse, kar je zunaj teh okvirjev, je odvračanje od življenja.« Na vprašanje medijev, ali so vsi ljudje Božji otroci, je nadškof odgovoril: »Vsi so Božji otroci, vendar ne moremo reči, da je vse, kar počnejo, dobro.«

Sveti sinod Grške pravoslavne cerkve je objavil tudi dokument, v katerem nasprotuje ukrepu, v njem pa pojasnjuje, da sicer ne nasprotuje civilnim istospolnim porokam, saj to ne zadeva pravoslavnega krščanskega izročila, nasprotuje pa istospolnemu starševstvu, ker to »ne izpolnjuje pravic otrok, da imajo očeta in mater«.

Otroci niso niti hišni ljubljenčki za vsakogar, ki se želi počutiti kot skrbnik, niti nekakšni dodatki, ki bodo istospolno skupnost legitimirali ali jo naredili družbeno sprejemljivo.

Ravno zato se Cerkev ne strinja z istospolnimi porokami, ker te po novem vodijo tudi v istospolno starševstvo. Kot so cerkveni predstavniki pred sprejetjem zakona zapisali v dokumentu, se otrok ne sme uporabljati kot orodje aktivističnega pritiska: »Otroci niso niti hišni ljubljenčki za vsakogar, ki se želi počutiti kot skrbnik, niti nekakšni dodatki, ki bodo istospolno skupnost legitimirali ali jo naredili družbeno sprejemljivo.«

Nadomestno materinstvo še naprej prepovedano

Predlog zakona je potreboval navadno večino, da je bil sprejet v 300-članskem parlamentu. Zanj se je zavzemal tudi grški premier Micotakis, ki pa je za njegovo sprejetje potreboval podporo opozicijskih strank, saj je več deset poslancev njegove desnosredinske vladajoče stranke predlogu nasprotovalo. Grčija je odslej ena izmed petnajstih držav od 27 članic Evropske unije, ki je uzakonila poroke istospolnih partnerjev. Nadomestno materinstvo za istospolne pare je še naprej prepovedano.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah grški državljani istospolne poroke v veliki meri podpirajo, večina pa jih nasprotuje nadomestnemu materinstvu.

Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh