Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo

Za vas piše:
D. O.
Objava: 12. 03. 2013 / 16:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo

Čeprav letošnji marec prav nič ne kaže na to, da bi bil sušec, pa se ptički kljub precej zimskim temperaturam ne dajo motiti v svojem ritmu – danes, na Gregorjevo, pravijo, da se prvič ženijo.

Čeprav letošnji marec prav nič ne kaže na to, da bi bil sušec, pa se ptički kljub precej zimskim temperaturam ne dajo motiti v svojem ritmu – danes, na Gregorjevo, pravijo, da se prvič ženijo.

Danes goduje sv. Gregor Veliki – eden najimenitnejših cerkvenih učenikov in papežev, ki je znan po tem, da je uredil cerkveno petje (po njem se imenuje gregorijanski koledar). Ko je veljal še julijanski koledar, je sv. Gregor res godoval na začetku pomladi, z novim pa se je god pomaknil nazaj, zato Slovenci po ljudskem izročilu ta dan štejejo za prvi pomladanski dan. Tudi danes je kljub nizkim temperaturam ni težko najti prvih zvončkov in že dodobra slišati ptičje petje, od tu pa izhaja pregovor, da se na gregorjevo ptički ženijo.

Kroparski kovači so na ta dan prenehali z delom v vigenjcih in v sprevodu odšli na »tičjo vohcet«. Na Dolenjskem pa pravijo, da »o svetem Gregorji ta dolgo njivo orji«, kar nakazuje, da so ta dan že začeli s prvim pomladanskim delom na njivah. Na Gorenjskem imajo ponekod navado, da proslavijo daljši dan, ko jim ni več treba delati ob luči, tako da po rekah in potokih spustijo ladjice s prižganimi svečkami. Navada se je ohranila in še danes (večinoma otroci) izdelajo hišice in cerkve iz trdega papirja in jih pritrdijo na deščice, okna in vrata prelepijo barvno folijo, zvečer pa jih skupaj spustijo po potoku. Običaj »spuščanja luči« se zopet prebuja po Gorenjskem (v Bistrici pri Tržiču, Železnikih, Kropi, Kamni Gorici ...).

Znanih je še nekaj pregovorov na Gregorjevo:
Če breskve pred svetim Gregorjem cvetijo, trije eno pojedo.
Sveti Gregor je materi kožuh kupil.
Po svetem Gregorju od vsakega vetra sneg skopni.


Knjiga Praznično leto Slovencev vspletni knjigarni:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/52DAE99AFFFD9D40C1256EFA003C830A?OpenDocument


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh