Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gričnik o življenju pod Pohorjem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 09. 2019 / 12:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2020 / 05:57
Ustavi predvajanje Nalaganje

Gričnik o življenju pod Pohorjem

Anton Gričnik je v samozaložbi izdal knjigo Moji stori poharski ceti. Moji stari pohorski časi.
Kot že naslov pove, Moji stori poharski ceti. Moji stari pohorski časi, je najnovejša knjiga Antona Gričnika, ki jo je pridružil mnogim drugim svojim, ki jih je izdal v prejšnjih letih, na nek način »dvojezična«. Rodil se je leta 1947 v Planini pri Gorenju na zreškem Pohorju. Krajem na južnih pobočjih Pohorja je posvetil že vrsto knjig. Več tudi ljudskemu pesniku Juriju Vodovniku iz Skomarja.

Čeprav je Gričnik že večkrat obširno pisal o življenju v teh (pod)pohorskih krajih, je tudi to knjigo namenil svoji domači deželi. Tokrat je bolj osebno obarvana, saj je skozi besedo in sliko prikazal svoje prednike. V knjigi je zato objavljenih veliko dokumentarnih fotografij.

Veliko je besedila v pohorskem narečju

Ker je tudi ta knjiga zajetna (300 strani) je v njej tudi veliko besedila. Tega je veliko tudi v pohorskem narečju. Knjigo je posvetil tudi svoji družini, predvsem v številnih pesmih.

Objavil je daljšo pripoved očeta v narečju. Temu sledi kar 80 strani dragocenega slovarja pohorskih besed. Za tem je še posebej objavil 74 narečnih izrazov za različne predmete, vsakega je tudi pojasnil.

Izjemno delo in poslanstvo

Tako Anton Gričnik nadaljuje s svojim izjemnim delom in poslanstvom. Njegove knjige, polne opisov načinov življenja pred desetletji, ki ga že dolgo ni več, so že danes dragocena etnološka zakladnica, še veliko bolj pa bodo v prihodnosti.

Redki so takšni ljudje, kot je Anton Gričnik. Zdaj, ko se nekateri levičarji posmehujejo vsemu, kar je povezano s tradicijo in slovenskim narodom, so gričniki naši svetilniki.


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh