Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grob sv. Frančiška Asiškega obnovljen

Objava: 14. 04. 2011 / 06:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Grob sv. Frančiška Asiškega obnovljen

Po šestih tednih intenzivnih obnovitvenih del je kripta ponovno dostopna za romarje.

Grob sv. Frančiška Asiškega (1181/1182-1226) je ponovno dostopen za romarje. Po šesttedenskih obnovitvenih delih so minuli konec tedna zopet odprli kripto spodnje cerkve bazilike sv. Frančiška. Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, je minulo soboto zvečer v tamkajšnjem frančiškanskem samostanu vodil slovesno večerno bogoslužje in blagoslovil obnovljeno kripto. Od nedelje dalje je svetnikov grob ponovno na voljo za obiske romarjev.

Kripta je bila zaprta od 25. februarja letos. Obnovitvena in vzdrževalna dela, ki so jih opravili na grobu, so bila predvsem čiščenje zidov in pokrova grobnice. S stebra za oltarjem, kjer je Frančiškov grob, so odstranili sledi predhodnih izboljšav, ki so jih izvajali s cementom.

Kripto je v današnji obliki med leti 1925 in 1932 v neoromanskem slogu oblikoval italijanski arhitekt Ugo Tarchi (1887-1978). Po odkritju Frančiškovega groba je bila kripta zgrajena leta 1818. Poleg groba sv. Frančiška so v kripti tudi posmrtni ostanki štirih Frančiškovih spremljevalcev.

Spodnja cerkev je bila zgrajena dve leti po smrti sv. Frančiška, leta 1228. Sv. Frančiška so v Assisiju pokopali 25. maja 1230, štiri leta po njegovi smrti. Njegovo rojstno mesto v italijanski Umbriji vsako leto obišče okoli šest milijonov ljudi.

V kripti si je moč ogledati tudi slovito oljno svetilko v spomin na sv. Frančiška, ki je tudi zavetnik Italije. Olje za svetilko vsako leto priskrbijo iz ene izmed dvajsetih italijanskih pokrajin, menjavo pa izvedejo na svetnikov god, 4. oktobra.

Assisi v letošnji jeseni pričakuje tudi obisk papeža Benedikta XVI. in predstavnikov ostalih svetovnih verstev. 27. oktobra namreč v Frančiškovem rojstnem mestu ponovno prirejajo Svetovno molitveno srečanje za mir.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh