Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ground Zero: posvetitev pravoslavne cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2022 / 09:45
Oznake: Cerkev, Religija, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ground Zero: posvetitev pravoslavne cerkve
»Ground Zero« po terorističnih napadih septembra 2001. FOTO: Vatican Media

Ground Zero: posvetitev pravoslavne cerkve

Na ameriški dan neodvisnosti, 4. julija, so v New Yorku posvetili novo grško pravoslavno cerkev sv. Nikolaja, skoraj 21 let po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Takrat je bila namreč majhna pravoslavna cerkev sv. Nikolaja z belim pročeljem na južnem delu današnjega ozemlja »Ground Zero« po zrušenju stolpov dvojčkov pokopana pod masami betona in kamenja. Cerkev so po več letih gradnje obnovili v bližini prvotne lokacije, posvetitev pa je minuli ponedeljek opravil grški pravoslavni nadškof v Združenih državah Amerike Elpidoforos.

V drugem nadstropju novega svetišča so uredili medverski prostor za žalovanje.

Novo svetišče so zgradili po načrtih špansko-švicarskega arhitekta Santiaga Calatrave in stoji na naslovu Liberty Street 130, tik ob spominskem obeležju dogodkom 11. septembra. V drugem nadstropju cerkvene stavbe so uredili medverski prostor za žalovanje.

Posvetitve se je udeležil tudi novi župan Adams

Ponedeljkove posvetitve so se udeležili številni škofje pravoslavnih in vzhodnopravoslavnih Cerkva. Katoliško cerkev je zastopal nadškof Gabriele Caccia, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih. Navzoča sta bila tudi guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul in newyorški župan Eric Adams. Srbski pravoslavni patriarh Porfirije je Grški pravoslavni cerkvi v znak povezanosti v dar poslal nekaj oltarnih prtov.

To svetišče bo kraj, kjer si bodo vsi, ki bodo prišli na sveto zemljo Svetovnega trgovinskega centra, lahko predstavljali svet usmiljenja in sprave.

Nadškof Elpidoforos je v nagovoru poudaril, da je nova cerkev odprta za vse ljudi dobre volje. »To svetišče bo kraj, kjer si bodo vsi, ki bodo prišli na sveto zemljo Svetovnega trgovinskega centra, lahko predstavljali svet usmiljenja in sprave,« je dejal metropolit.

Patriarh Bartolomej I. med lanskim obiskom v Beli hiši. FOTO: Vatican Media

Gradnja cerkve kot protiutež »delom teme in skrajništva«

Prva slovesnost v obnovljenem svetišču je bila že novembra lani, ko je Združene države Amerike obiskal ekumenski patriarh Bartolomej, vendar cerkev takrat še ni bila dokončana, predvsem v notranjosti. Patriarh je tedaj govoril o tem, kako je gradnja cerkve močna protiutež »delom teme in skrajništva«. Cerkev pomeni »ljubezen, upanje in zaupanje«.

Od jeseni bodo v novem svetišču znova redno obhajali bogoslužja.

Po navedbah krajevnih medijev bo cerkev za javnost odprta letos poleti, od jeseni pa bodo v svetišču znova redno obhajali bogoslužja.

Nalaganje
Nazaj na vrh