Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

H Gospodu je odšel dolgoletni lendavski župnik Jožef Bernad (1942–2024)

Za vas piše:
J. P.
Objava: 21. 04. 2024 / 20:55
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2024 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
H Gospodu je odšel dolgoletni lendavski župnik Jožef Bernad (1942–2024)
Dolgoletni lendavski župnik Jožef (Jozsef) Bernad (1942–2024).

H Gospodu je odšel dolgoletni lendavski župnik Jožef Bernad (1942–2024)

Kot so sporočili s Škofije Murska Sobota, je dan pred nedeljo Dobrega pastirja v Domu starejših v Lendavi, kjer je živel zadnja leta, umrl dolgoletni lendavski župnik Jožef (Jozsef) Bernad (1942–2024).

Jožef Bernad se je rodil 20. marca 1942 v Pincah v Župniji Lendava. Po končani osnovni šoli v domačem kraju se je vpisal na medškofijsko klasično gimnazijo v Zadru in tam maturiral, študij teologije pa začel v Ljubljani in ga končal v Mariboru.

V mašnika posvečen leta 1969

V mašnika je bil posvečen 29. junija 1969 v Murski Soboti. Sprva je bil imenovan za kaplana v rojstni župniji, nato pa je delo v Lendavi od leta 1982 nadaljeval kot župnijski upravitelj in od leta 1990 kot župnik te velike dvojezične župnije.

Častni konzistorialni svetovalec

Med letoma 1995 in 1998 je bil Bernad soupravitelj Župnije Dobrovnik, leta 1997 pa so ga imenovali za častnega konzistorialnega svetovalca mariborske škofije. Od leta 1998 je bil duhovni pomočnik v Lendavi. Pred petimi leti je obhajal zlato mašo in se zahvaljeval za dar duhovništva.

Zavzet gospodar

Ves čas je zavzeto srbel za obnovo župnijske cerkve, kapel in drugih verskih znamenj v Župniji Lendava. Obnovil je kapelo Svete Trojice v Lendavskih goricah in dal zgraditi novo cerkev sv. Rozalije v Petišovcih in cerkev Karmelske Matere Božje v Gaberju.

Zadnja leta v Domu starejših v Lendavi

Upokojeni duhovnik soboške škofije je zadnja leta preživel v Domu starejših v Lendavi, kjer je z molitvijo in vdanim prenašanjem bolezni podpiral pastoralno delo v domači dvojezični župniji. Tam je tudi sklenil tek zemeljskega življenja.


Z ljubeznijo skrbel za vernike dveh narodnosti

»Kot kaplan, župnijski upravitelj, župnik in duhovni pomočnik ste z ljubeznijo skrbeli za vernike slovenske in madžarske narodnosti, jim oznanjevali evangelij, jih oskrbovali z verskim tiskom v obeh jezikih,« se mu je ob zlati maši zahvalil soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Graditelj mostov

In dodal: »Na različne načine ste gradili most med verniki slovenske in madžarske narodnosti, pa tudi most med duhovniki v Sloveniji in na Madžarskem. Z ljubeznijo ste sprejemali in spremljali kaplane in tudi laične sodelavce župnij.«

Maša v madžarskem jeziku

Pokojnega so v nedeljo, 21. aprila, ob 15. uri, prepeljali v župnijsko cerkev sv. Katarine Aleksandrijske v Lendavi, kjer so se od dolgoletnega dušnega pastirja lahko poslovili verniki. Ob 17. uri je bila maša v madžarskem jeziku, ki so jo darovali duhovniki iz Madžarske.

V ponedeljek

Dan pozneje se bodo ob 11. uri z mašo od pokojnega poslovili dekanijski duhovniki, zvečer ob 19. uri pa bo župnijska sveta maša, ki jo bo daroval Bernadov prijatelj msgr. Franc Režonja. Čez dan bodo člani župnijskih rož živega rožnega venca molili ob pokojnem.

Pogreb bo v torek

Pogreb Jožefa Bernada bo v torek, 23. aprila 2024, ob 14. uri z mašo v župnijski cerkvi sv. Katarine v Lendavi, ki jo bo daroval soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Pokop pokojnega župnika bo na tamkajšnjem pokopališču, so še sporočili s Škofije Murska Sobota.

Naj bo Gospod rajnemu duhovniku bogat plačnik in usmiljen sodnik in naj mu da večni mir in pokoj. Večna luč naj mu sveti!

Kupi v trgovini

Razprodano
Mučenec ob Muri
Zgodovina
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh