Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl dolgoletni župnik v Cirkulanah Emil Drev (1943–2024)

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 02. 2024 / 11:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2024 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl dolgoletni župnik v Cirkulanah Emil Drev (1943–2024)
Župnik in dekan Emil Drev (1943–2024). FOTO: Ivo Žajdela

Umrl dolgoletni župnik v Cirkulanah Emil Drev (1943–2024)

K Nebeškemu Očetu po večno plačilo je odšel Emil Drev (1943–2024), dolgoletni župnik pri Sv. Barbari v Halozah, završki dekan in častni občan Občine Cirkulane.

Emil Drev se je rodil leta 1943 v vasi Kočno ob Ložnici pri Slovenski Bistrici. Po končani osnovni šoli v Laporju je komaj 15-leten šolanje nadaljeval v Ljubljani. Zaposlil se je in ob delu končal realko, nato pa s privarčevanim denarjem še gimnazijo. Pet let je delal kot trgovec v delikatesi. Po zaključku študija na Teološki fakulteti je sprva deloval kot kaplan v Župniji Muta.

V Župniji Sv. Barbara v Halozah od leta 1973

Ko pa je pred pol stoletja, leta 1973, kot mladi duhovnik prišel v Župnijo Sveta Barbara v Halozah – Cirkulane za župnijskega upravitelja, še pomislil ni, da bo v njej ostal vse do upokojitve februarja 2020. Za župnika je bil imenovan leta 1984 in odtlej poskrbel za prenovo vseh cerkvenih objektov v župniji ter navezal dobre odnose za vodstvom lokalne skupnosti in s številnimi društvi.

Slovesno praznovanje dušnega pastirstva Emila Dreva v Župniji Sv. Barbara v Halozah. FOTO: Miha Tolič

Dekan in član škofijskega duhovniškega sveta

Pridobil si je sloves spoštovanega in cenjenega župnika, obenem je bil med letoma 1976 in 1986 tudi prodekan in nato do leta 2011 dekan Dekanije Zavrč in v letu 1991 član tedanjega duhovniškega sveta Škofije Maribor. Župnijo je prevzel v precej slabem stanju in postal prvi župnik v njeni zgodovini brez kaplana ali duhovnega pomočnika, a se izziva ni ustrašil.

Pod njegovo roko zraslo novo župnišče

Pod njegovo roko je tako ob cerkvi zraslo novo župnišče, obnovil je zunanjost podružničnih cerkva in pokopališke kapele sv. Viljema. Prenovljen in opremljen je bil tudi romarski dom pri sv. Ani na Velikem Vrhu, veliko truda je vložil v obnovo cerkve sv. Katarine in tudi sv. Elizabete v vasi Pohorje, ni pa zanemarjal niti dela na duhovnem področju. Vedno je znal najti čas za župljane.


Trudil se je biti enak z enakimi

»Ko danes gledam nazaj, lahko rečem, da je bilo dobro in da smo dobro štartali, lotili smo se mnogih projektov tako v gospodarskem kot pastoralnem smislu. Trudil sem se biti enak z enakimi in zlasti s preprostimi ljudmi, pa tudi z inteligenco smo se hitro ujeli. Dobro voljo in skupno moč smo združili, pa je šlo hitro naprej,« se je Drev spominjal začetkov v pogovoru za spletni portal Spodnje Podravje.

Častni občan Cirkulan

Kako spoštovan je bil v lokalnem okolju, nazorno pove tudi podatek, da je najprej leta 2017 prejel plaketo Občine Cirkulane v znak hvaležnosti in zahvale za vse požrtvovalno delo in prispevek k razvoju, prepoznavnosti in delovanju kraja in občine Cirkulane, predlanskega junija pa je iz rok županje Antonije Žumbar prejel še najvišje priznanje za častnega občana Občine Cirkulane.

Naj bo Gospod pokojnemu pravičen sodnik in bogat plačnik. Večna luč naj mu sveti, naj počiva v miru!

Kupi v trgovini

Duhovnik v viharnih časih
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh