Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

H Gospodu je odšla Jožica Ličen (1947–2024)

Za vas piše:
J. P.
Objava: 17. 03. 2024 / 11:44
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2024 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
H Gospodu je odšla Jožica Ličen (1947–2024)
Jožica Ličen (1947–2024), prostovoljka, publicistka, humanitarna delavka, dolgoletna sodelavka in tudi ravnateljica Škofijske karitas Koper. FOTO: Tatjana Splichal

H Gospodu je odšla Jožica Ličen (1947–2024)

V večnost je odšla Jožica Ličen (1947–2024), prostovoljka, publicistka, humanitarna delavka, dolgoletna sodelavka in tudi ravnateljica Škofijske karitas Koper.


Zemeljsko življenje je končala po dolgotrajni bolezni. Predlani se je po daljšem bolnišničnem zdravljenju na vozičku in brez noge vrnila v domače okolje, Škofijska karitas Koper je tedaj izpeljala akcijo zbiranja sredstev za nakup in montažo dvigala zanjo, h kateri so pristopili mnogi.

Še danes sem prepričana, da se je z boleznijo, kljub preizkušnji, moja vera in volja do življenja še okrepila. Če ne bi bilo vere, bi človek marsikdaj vse skupaj pustil, vendar Gospod vedno prižge iskrico in grem naprej. (Jožica Ličen)

Dvigalo blagoslovil škof Bizjak

»Dvigalo že deluje,« je v pogovoru za spletno Družino hvaležno povedala predlanskega novembra, potem ko je njeno novo montažno dvigalo blagoslovil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. »Če dvigala enkrat ne bi potrebovala, želim, da ga uporablja nekdo, ki mu bo prišel prav,« je tedaj dejala.

Do zadnjega povezana s Karitas

Kot dolgoletna sodelavka in ravnateljica koprske Karitas je v treh desetletjih do lepšega življenja pomagala mnogim posameznikom in družinam. Kljub bolezni je bila s Karitas povezana do zadnjega s podporo prostovoljcem, pogovori z ljudmi, pa tudi njeno mnenje je bilo še vedno dragoceno za vse.

Jožica Ličen in Družina > TUKAJ.

Odličje sv. Cirila in Metoda

Lani so ji slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda, najvišje priznanje v slovenski Cerkvi, za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci, v utemeljitvi pa med drugim zapisali, da je Ličnova s predanim in inovativnim karitativnim delom vnesla v slovenski prostor nov način razumevanja prostovoljstva.

Umetniki za Karitas

»Vodila je številne programe pomoči in ustanovila nov projekt v slovenskem in mednarodnem prostoru, Umetniki za Karitas. Kot članica Komisije Pravičnost in mir je dejavno sodelovala pri aktualnih družbenih vprašanjih in opozarjala na dostojanstvo človeške osebe od spočetja do naravne smrti.«


Opozarjala na stiske ljudi

V utemeljitvi so škofje, priznanje ji je izročil msgr. dr. Andrej Saje, zapisali še, da je Jožica Ličen kot publicistka redno opozarjala na stiske ljudi v naši družbi in spodbujala k solidarnosti in zagovorništvu najbolj ogroženih oseb ter predstavljala glas Cerkve in usmiljenega Samarijana med nami.

Poosebljenje dobrote v vseh pogledih

Lani septembra so ji na Opčinah pri Trstu podelili še nagrado Nadje Maganja, namenjeno izjemnim ženskim. Prejela je še številna druga priznanja in nagrade, med drugim so ji leta 2019 podelili naziv častne občanke Ajdovščine, češ da je »Jožica Ličen poosebljenje dobrote v vseh pogledih in zgled«.

Vsak človek ima že v sebi duh prostovoljstva. Za kristjana pa je to dolžnost, a prijetna, ne prisiljena. Prostovoljci v Cerkvi smo drugačni od drugih prostovoljcev, kajti naš šef je Jezus, naša učna snov je evangelij in naša diploma bo šele ob poslednji sodbi. (Jožica Ličen)

Dolga leta na davčni upravi

Rodila se je 1. septembra 1947 v Ljubljani staršema Emi in Slavku Vrčon. Leta 1969 se je poročila s Cirilom Ličnom in si ustvarila družino na Cesti pri Ajdovščini. Po dolgoletnem delu na ajdovski davčni upravi (1967–1990) se je vključila v Karitas in postala ena njenih najbolj prepoznavnih prostovoljk.

Tri desetletja pri koprski Karitas

Več kot 30 let je sodelovala kot voditeljica odbora za materialno pomoč pri Škofijski karitas Koper in kot namestnica ravantelja, med letoma 2018 in 2021 je bila tudi ravnateljica. Sodelovala je pri organizaciji romanja bolnikov in invalidov na Brezje ter drugih romanjih za sodelavce in prostovoljce.

Lani ji je predsednik SŠK, škof Andrej Saje, izročil odličje sv. Cirila in Metoda. FOTO: Tatjana Splichal

Družinina sodelavka

Bila je tudi medijsko zelo dejavna. Poleg prispevkov za tednik Družina (in več drugih časnikov) je o aktualnih stiskah večkrat spregovorila na Radiu Ognjišče in drugih radiih, sodelovala je z RTV Slovenija (Obzorja duha, Sveto in svet). Tudi na družbenih omrežjih je bila vseskozi glas revnih in odrinjenih.

Prijetna, ne prisiljena dolžnost

»Vsak človek ima že v sebi duh prostovoljstva. Za kristjana pa je to dolžnost, a prijetna, ne prisiljena. Prostovoljci v Cerkvi smo drugačni od drugih prostovoljcev, kajti naš šef je Jezus, naša učna snov je evangelij in naša diploma bo šele ob poslednji sodbi,« je pred leti povedala v pogovoru za Družino.

Nasproti si stojita bolezen in zdravje, starost in mladost, nemoč in moč, pohlep in delitev, vojna in mir. Vse to in še marsikaj ima skupni imenovalec: smrt in življenje. (Jožica Ličen)

Okrepljena vera in volja do življenja

»Še danes sem prepričana, da se je z boleznijo, kljub preizkušnji, moja vera in volja do življenja še okrepila. Če ne bi bilo vere, bi človek marsikdaj vse skupaj pustil, vendar Gospod vedno prižge iskrico in grem naprej,« je nekoč poudarjala Jožica Ličen, ki se je invalidsko upokojila pri komaj 42 letih.

Skupni imenovalec: smrt in življenje

»Križ je skrivnost, ki si jo danes v svetu razlagamo različno. Papež Frančišek nas vabi k prizadevanju za konkretne rešitve. Nasproti si stojita bolezen in zdravje, starost in mladost, nemoč in moč, pohlep in delitev, vojna in mir. Vse to in še marsikaj ima skupni imenovalec: smrt in življenje,« je zapisala lani.

Naj gospod pokojni Jožici podari večni mir in pokoj, naj ji bo pravičen sodnik in bogat plačnik. In večna luč naj ji sveti!

Nalaganje
Nazaj na vrh