Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Halik o papežu: »Terapevtsko služenje namesto moraliziranja«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 04. 2018 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2018 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Halik o papežu: »Terapevtsko služenje namesto moraliziranja«

Halik o papežu: »Terapevtsko služenje namesto moraliziranja«

Praški duhovnik in sociolog svari pred viharnimi časi v Evropi in Cerkvi.

Češki duhovnik in sociolog Tomaš Halik je v obširnem velikonočnem pogovoru za praški dnevnik Lidove noviny predstavil svoja stališča glede aktualnih vprašanj v Katoliški cerkvi. Delovanje papeža Frančiška je predsednik Češke krščanske akademije v celoti ocenil pozitivno, na splošno pa je posvaril pred viharnimi časi, v katerih sta se znašli tako Evropa kot Cerkev.



Tema papežev Janeza Pavla II. (1978-2005) in Benedikta XVI. (2005-2013) je bila »izravnava s sodobnostjo«, danes pa se »soočamo z novimi problemi skrajno pluralistične postmoderne civilizacije in odzivi na vse ostrejši globalizacijski proces,« je dejal češki razumnik. Namesto osredinjanja na vprašanja o spolni morali nam papež Frančišek kaže drugo pot: »Namesto moraliziranja terapevtsko služenje, namesto prevzetnosti bližina, namesto sojenja spoštovanje vesti posameznika.«

Te spodbude za reformo je potreboval tudi »krog teologov in krščanskih mislecev«, je prepričan Halik. Zato je skupaj z dunajskim teologom Paulom Zulehnerjem sestavil pismo v podporo papežu, ki ga je v okviru pobude »Pro Pope Francis« doselj podpisalo 73.000 oseb v 50 državah na vseh petih celinah. Mednarodno povezani teologi so bili nato naprošeni, naj pripravijo kratke študije o svetovnih izzivih in predlogih za njihove rešitve, rezultati njihovega dela pa trenutno dobivajo celostno podobo. Še pred izidom v knjižni obliki naj bi jih predstavili papežu Frančišku. V načrtu so tudi delovna srečanja teologov in sociologov s cerkvenimi predstavniki.

Kot Jezus pa je tudi papež Frančišek prinesel nekaj razdora in Halik se boji, »da so razlike med kristjani že zdaj nepremostljive«. Meje, ki nas ločujejo, tokrat ne potekajo med Cerkvami, ampak vse povprek in so »bolj psihološke narave, ne toliko povezane z naukom«. Če bo naslednik »velikega papeža« nadaljeval po isti poti, se bo podobno kot po drugem vatikanskem cerkvenem zboru »ob robu oblikovalo konservativno krilo«, meni češki teolog. Še večja kriza pa bi nastala, če bi želel Frančiškov naslednik »krmilo zavrteti v nasprotno smer«. V tem primeru, je pojasnil Halik, bi Cerkev »postajala vse bolj podobna obrobni sekti – dokler ne bi prišlo do korenitih novih reform«.

Tomaš Halik je bil v obdobju komunizma eden najpomembnejših katoliških predstavnikov v češkem opozicijskem gibanju. Leta 1978 je skrivaj prejel duhovniško posvečenje, po političnem preobratu pa je bil imenovan za glavnega tajnika Češke škofovske konference. Zaupnik tedanjega predsednika države Vaclava Havla je leta 1997 prevzel katedro za sociologijo na Karlovi univerzi v Pragi.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Preberite tudi:

Tomaš Halik: Boj proti terorizmu ni vojna z islamom

Češki duhovnik: Cerkev lahko prevzame vlogo posrednice med islamom in sekulariziranim zahodom.


»Upanja ne zamenjujmo z optimizmom«

Češki filozof religije Tomaš Halik je včeraj v Londonu prejel letošnjo Templetonovo nagrado.


Praški teolog Halik: Kristjani so postali »stvariteljska manjšina«

Ali je Frančiškov pontifikat novo poglavje v zgodovini krščanstva?



Podpisniki »Pro Pope Francis« iz 50 držav

Seznam z nadaljnjimi 40.000 podporniki umaknjen s spleta zaradi varovanja osebnih podatkov.


Pobuda »Pro Pope Francis« v naslednjem koraku

Pobudnika Zulehner in Halik bosta poslala vprašalnike 64.000 podpisnikom in podpornikom.


Pobuda »Pro Pope Francis« začenja s spletno anketo

15 vprašanj, od teh tri odprta, o papeževi predstavi »Cerkve kot matere in pastirice«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh