Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hiša bratstva v Ljubljani

Objava: 08. 11. 2018 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2018 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hiša bratstva v Ljubljani

V Ljubljani je bila blagoslovljena hiša Bratstva Veselje evangelija, ki svoja vrata odpira različnim potrebam ljudi.

Tik preden je Cerkev dokončno potrdila združenje vernikov Bratstvo Veselje evangelija – Fraternità Evangelii Gaudium kot eno izmed možnih poti v Cerkvi, je bila v soboto, 27. oktobra, na Trubarjevi ulici v Ljubljani blagoslovljena hiša Bratstva Veselje evangelija. Hiša je vrsto let služila kot bolniška župnija, sedaj pa svoja vrata ponovno odpira različnim potrebam ljudi.



Polovica hiše bo namenjena sprejemanju staršev bolnih otrok ali drugih sorodnikov tistih, ki se zdravijo v Kliničnem centru in prihajajo od daleč. Tako si želimo že pokazati, da je Cerkev prostor in dom za vse.



Tako v hiši že potekajo redna srečevanja mladih ob Božji besedi in bratskem druženju, enkrat mesečno pa tudi kateheze, ki spodbujajo prebuditev prave ljubezni v življenju in odnosih. Kot se je treba naučiti jezika, tako se moramo naučiti tudi jezika ljubezni in odnosov, saj smo kristjani poklicani prav k temu.



V hiši je tudi Center Chiara, ki se imenuje po Chiari Corbella Petrillo in je namenjen posameznikom, parom in družinam v različnih stiskah, ki si želijo drugačnega pogleda na situacijo in spremljanje psihoterapevta ali duhovnega spremljevalca. V Centru se izvajajo tudi programi učenja naravnega načrtovanja družine po Billingsovi metodi, potekala pa bodo tudi srečanja za odrasle in zdravstvene delavce.

Cerkev potrdila združenje 4. novembra letos

Bratstvo Veselje evangelija – Fraternità Evangelii Gaudium služi različnim poklicanostim v Cerkvi. To je zasebno združenje vernikov, ki je bilo ustanovljeno v Assisiju leta 2015, 4. novembra letos pa ga je Cerkev dokončno potrdila kot eno izmed možnih poti v Cerkvi.

Rodilo se je iz življenja – iz potreb in vprašanj številnih mladih, parov in družin, ki so se spraševali, kako živeti evangelij v svojem okolju. Karizma bratstva črpa iz preprostega vsakdana sv. Frančiška Asiškega in odgovarja na klic papeža Frančiška, ki v svoji prvi apostolski spodbudi Veselje evangelija, po kateri bratstvo tudi nosi ime, kliče k Cerkvi, ki bi bila dom bratstva za vse.

Ena izmed osrednjih značilnosti tega novega poganjka v Cerkvi je tudi občestvo različnih poklicanosti – zakoncev in družin, duhovnikov, redovnikov in redovnic, posvečenih laikov, mladih v razločevanju poklicanosti. V iskanju načina, kako evangeljsko živeti enost v različnosti, so po Italiji in sedaj tudi v Sloveniji, zrasle t. i. hiše bratstva (case di fraternità), v katerih živijo družine in posvečeni oziroma mladi v razločevanju poklicanosti in tako že s svojim načinom življenja oznanjajo evangelij. Bratstvo se posveča tudi direktnemu oznanjevanju Besede, zato poleg tega, da združuje mlade in odrasle ob Božji besedi, preprosti podelitvi in bratskem druženju, organizira tudi duhovne vikende in kateheze.



Besedilo in fotografije je posredovala Anja Kastelic.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh