Zapri
Iskanje

Hitrejši postopki za ugotavljanje ničnosti zakona

Objava: 09. 09. 2015 / 06:33
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Hitrejši postopki za ugotavljanje ničnosti zakona

Hitrejši postopki za ugotavljanje ničnosti zakona
Papež je izdal dokument o reformi cerkvenega postopka v primerih ugotavljanja ničnosti zakonske zveze.
V Vatikanu so včeraj predstavili dve apostolski pismi papeža Frančiška z naslovoma Mitis Iudex Dominus Iesus in Mitis et misericors Iesus. Dokumenta obravnavata reformo cerkvenega postopka v primerih ugotavljanja ničnosti zakonske zveze, ki ga določata Zakonik cerkvenega prava in Zakonik prava za vzhodne Cerkve.


V uvodu dokumenta je zapisano, kako je skrb za zveličanje duš spodbudila rimskega škofa, da ponudi ta dokument o reformi škofom, ki z njim delijo nalogo Cerkve, da varuje edinost vere in nauka, ki se nanaša na zakonsko zvezo, temelj in izvor krščanske družine. Papež Frančišek po sledi svojih predhodnikov nadaljuje delo, ki je bilo spodbujeno z izredno sinodo o družini lansko leto in ustanovitvijo posebne komisije. Poudarja, da namen dokumenta ni spodbujati ničnosti zakonskih zvez, ampak pospešiti postopke za ugotavljanje ničnosti, tudi zaradi velikega števila vernikov, ki so pogosto daleč od pravnih struktur Cerkve zaradi fizične in moralne oddaljenosti.

Papeževi apostolski pismi uvajata hitrejše in dostopnejše postopke, kar je predlagala tudi zadnja škofovska sinoda o družini, da srce vernikov, ki čakajo na razjasnitev svojega stanu, ne bi bilo predolgo časa obteženo s sencami dvoma, zapiše papež. Postopki o ničnosti bodo še naprej obravnavani po pravni in ne administrativni poti, da bi se tako v največji meri zaščitilo resnico svete zveze.Da bi bil postopek hitrejši, bo po novem dovolj le ena razsodba in ne več dve soglasni, kot je bilo potrebno doslej. Edini sodnik v posamezni Cerkvi je škof, ta pa lahko ustanovi sodišče, ki sodi v njegovem imenu. Dejavniki, ki pomagajo pri skrajšanju postopkov o ničnosti zakonske zveze, so naslednji: en sam sodnik, ki je škof škofije; postopek za ničnost vložita obe strani, ki morata biti obe prepričani o ničnosti zakona; dokazi v obliki prič in dokumentov morajo biti očitni in morajo jasno pokazati ničnost.

Med drugim papež v dokumentu izpostavi zastonjskost postopkov, da bo Cerkev kot velikodušna mati vernikov na tem področju, tesno povezanim z zveličanjem duš, izkazala zastonjsko Kristusovo ljubezen, ki nas je vse zveličala.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: arhiv Družine (T.S.) / splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
19,90€ Poglej izdelek: Za Cerkev služenja in uboštva
Nalaganje
Nazaj na vrh